2014 év végén adta vissza a korábbi bérlő, aki jelentős összegű közüzemi díjhátralékot halmozott fel. Az önkormányzat szigorú feltételeket ír elő a pályázatban, de a leendő bérlő is kap kedvezményt.

Mintegy 826 m2 a Korona alsó szintjén lévő étteremrész, konyha és kiszolgáló helyiségek, amelyben már több mint négy éve nem üzemel vendéglátóegység. Ennek elsődleges okai a nagy mérete miatti magas üzemeltetési költség, illetve az emiatt várható kevés nyereség. A városvezetés ezért most olyan pályázatot ír ki az üzemeltetésre, amivel mindenki – a bérlő és az önkormányzat is – nyer.

A határozott idejű, 5 éves (és további 5 évvel a bérlő egyoldalú nyilatkozatával meghosszabbítható) szerződés az alsó szint étteremre vonatkozik, ám a felső szinti nagyteremre, és teraszra is tartalmaz egy úgynevezett vendéglátói jogot. Ez azt jelenti, hogy amennyiben ezeken szerveznek rendezvényt, akkor elsődlegesen a lenti étterem bérlőjével kell szerződni a vendéglátásra (ezek bérleti díja viszont továbbra is az önkormányzaté marad). Amennyiben a rendezvény szervezője nem őt választja, hanem más vállalkozást, akkor a bérlőnek 2500Ft+ÁFA/fő úgynevezett megváltási díjat kell fizetnie.

Ez utóbbi jelentősen megdrágíthat egy rendezvényt, ám az önkormányzat érdekeltségi körökbe tartozókra nem fog vonatkozni, így például iskolai bálakat is ugyanolyan feltételekkel lehet majd szervezni, amennyiben igény van rá.

Farkas Éva Erzsébet elmondta, ezzel együtt a Korona Glorius szállóval szemközti oldalán egy pályázat részeként egy újabb, 150 férőhelyes rendezvényterem kerül kialakításra, amelyre viszont sem a vendéglátói jog, sem a megváltási díj nem vonatkozik majd, így ott lehet majd magánrendezvényeket, például lakodalmakat is tartani megnövekedett költségek nélkül.

Török Miklós DK-s képviselő az előterjesztésben egyértelműen meghatározott vendéglátói jog és megváltási díj értelmezéséhez kért segítséget, ebben már nem először a testületi ülések során Marosvári Attila sietett a segítségére.

– Ha egy 100 fős lakodalom esetén fizetni kell azért 250 ezer forintot, mert nem az étterem leendő bérlőjét választjuk, az nem egy jó dolog, de megoldhatja a problémát a fejlesztés, amiről a polgármester asszony beszélt, a 150 férőhelyes újabb terem, amire ez nem fog vonatkozni. Tehát, ha úgy tetszik, akkor a makói polgároknak lesz választási lehetőségük melyik opciót választják. – fordította le konyhanyelvre a már korábban elhangzottakat Török Miklósnak Marosvári.

A képviselő azt is hozzátette, ő maga is nagyon komoly problémának látja, hogy a Korona egyik legfontosabb részének nincs négy éve bérlője, ezért egyetért azzal, hogy olyan konstrukciót dolgozzon ki az önkormányzat, ami valamivel vonzóbbá teszi az üzemeltetést, a mostani kiírást pedig így egy elfogadható kompromisszumnak tekinti az ellenzéki képviselő.

Marosvári azt is kiemelte, a bizottsági ülésen elhangzottak alapján szerinte kicsit módosulni fog a kiírás, és a bérleti díjba beszámítható felújításokkal kapcsolatosan belekerül, hogy a bérlőnek előzetesen évente kell benyújtania a felújítási koncepciókat, amelyet az önkormányzat szakértőinek el kell fogadnia. Így elkerülhető lesz az, hogy a bérlő olyan felújításokat is beleszámítson a bérleti díjba, amelyek nem az önkormányzat érdekei.

Mivel a Korona műemléki védettségű ingatlan, ezért a kiírásban számos feltételt is támaszt az önkormányzat. Így rendelkezni kell beruházási dokumentációval, ütemtervvel, megvalósíthatósági tanulmánnyal, és műemléki védettségű ingatlan üzemeltetési gyakorlatával is.

A korszerűtlen fűtési rendszer miatt a kiírás azt is tartalmazza, hogy a bérlőnek október 15-ig azt át kell alakítania. Az épületrész teljes bérleti díja 200 ezer forint+ÁFA/hó lesz, a vállalt felújítási, átalakítási munkák ebbe beszámításba kerülnek, a kedvezményes díj így 50 ezer forint+ÁFA/hó lesz. Az ajánlatokat március 4-ig lehet benyújtani a leendő bérlőknek.

Galéria a rendkívüli testületi ülésről:

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest