Két hete elromlott a makói kórház CT-je, s nem gazdaságos a javítása, így pár hónapig Vásárhelyre vagy Szegedre kell utazni erre a vizsgálatra, jó minőségű az óföldeáki ivóvíz és „gazdátlan” kutyák riogatják a helybélieket, de az önkormányzat tehetetlen az ügyben, augusztus Kiss-Rigó László celebrálja majd a felújított erődtemplomban az ünnepi misét – ezek is kiderültek a ma esti óföldeáki falugyűlésen.

Maximálisan elégedett volt a falugyűlés egyik résztvevője a makói kórház munkájával, de azt kérdezte a falugyűlésen részt vevő Nagy Jenő igazgatótól, hogy nem lehetne-e rövidíteni az egyes szakrendelések hosszú időpontjain.
Nagy Jenő elmondta, hogy a radiológus hiánya okozza a hosszabb várakozási, de a daganatos betegségeknél 14 napon belül megcsinálják, a szükséges röntgen-vizsgálatot, ahogy azt a szabály is előírja. Hozzátette: két hete elromlott a CT, mely javítása nem gazdaságos, így újat kell venni. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás, majd az új készülék beszerelése jó pár hónapot vesz igénybe, addig a vásárhelyi CT segíti ki a betegeket. Az előjegyzés ott sem több, mint Makón. Azt is elmondta, hogy a makói rendelőintézetben közül az ortopédián heti egy-két nap rendelnek, az endokrinológius doktornő pedig nemrégiben szült és nagyon várják vissza, hiszen nem sikerült helyettesíteni. Míg vissza nem jön dolgozni, erre a vizsgálatra is Vásárhelyre, esetleg Szegedre kell utazni. A többi szakterületen körülbelül egy hónapot kell várni, de a sebészeten, a nőgyógyászaton és az urológián azonnal orvos elé kerülnek a betegek.

A fórum résztvevői arról is érdeklődtek, hogy mennyire megbízható csapvíz minősége? Az Alföldvíz jelenlévő munkatársa elmondta, hogy a víz az eddigi rendszerből származik, a földeáki vezeték ugyan kiépült eddig, de a vízminőség javítás még nem fejeződött be, Az óföldeáki víz jó minőségű, az Alföldvíz laboratóriuma rendszeresen vizsgálja. A helyi vízvezeték hálózat is jó minőségű, tavaly is csak egy csőtörésük volt.
A hozzászólók panaszkodtak arról is, hogy gyenge a térerő T-Mobil hálózatán, arra is akadt példa, hogy a telefon nem is jelezte, hogy hívták a számot. Többen is panaszkodtak az Óföldeák és Maroslele közti összekötő út, azaz az M43-asra felvezető legrövidebb át állapotára, melyet ugyan időnként kikátyúznak, de majdnem olyan mintha földút lenne. Márpedig a DAKK buszai Óföldeákról erre mennek ki az autópályára (és a helybéliek is). Ígéretet ugyan kaptak rá, hogy megcsinálják, de ezt eddig senki sem váltotta be. Az is kiderült, hogy igény lenne e-hulladék gyűjtésére, ezért tavasszal Földeákkal közösen megszervezik.

A falugyűlésen Simonné Sinkó Erika polgármester számolt be a tavalyi költségvetés végrehajtásáról: elmondta többek közt, hogy 22 millió forintot kaptak a normatív támogatásként, míg 16 milliót működési támogatásként. 19 millió 326 ezer forint volt a helyi adóbevétel, ebből az iparűzési adó 18,89 milliót tett ki, s a gépjármű adó helyben maradó 40 százaléka 513 ezer 431 forintot. A polgármester kiemelte, hogy a falunapi rendezvény támogatására 96 ezer forint gyűlt össze.
Januárban elszámolnak Földeákkal, milyen szolgáltatásért mennyit fizetnek. A költségek: 707 ezer forintot fizette 11 óföldeáki óvodás gyerek után. A házi segítségnyújtás 1 millióba került, család és segítség, védőnői szolgálat, szociális étkeztetés, közös hivatal hozzájárulásához is hozzájárultak.

2018-ban rendkívüli települési támogatásként (mely alkalmaként 5000 forintot jelent) összesen 78 ezer forint fizettek ki, 8 esetben adtak havi 2500 forintos lakhatási támogatás, egy temetéshez 15 ezer forinttal járultak hozzá. Az 50 éves házassági évfordulóját ünnepelt Szalma János és Szalma Jánosné 10 ezer forintot kapott forint. 110, 62 évnél idősebb nyugdíjast ajándékozta meg karácsony lőtt 5-5000 forinttak. Négy újszülöttet támogattak 10-10 ezer forinttal, beiskolázási támogatást 10 óvodás gyerek kapott, ez fejenként 4000 forintot jelentett. De 24 általános iskolás , 9 középiskolás és 1 felsőfokú intézmény hallgatója is kapott támogatást, összesen 270 ezer forint értékben. Tizenhárom 3 alatti gyermeket is támogattak, összesen 18 ezer forinttal.

486 ezer forintot kaptak a Belügyminisztérium támogatásaként szociális tüzelőre, melyből barna kőszenet osztottak. Ezt a tüzelőt 152 ezer forintért hozták a községbe. A 142 mázsa szenet, 17 rászoruló háztartás kapta meg. A kormány által biztosított, 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést valószínűleg március elején kezdik osztani. 23 háztartás fát, 1 pedig pb-gázpalackot igényelt.. Karácsony előtt előtt a földeáki közunkások által tenyésztett baromfit is osztottak. Az EMMI pályázatán kirándulásra nyert 400 ezer forintból 46-a kirándulhattak Egerbe.

A polgármester elmondta az idén is pályáznak 400 ezer forintra, s ha nyernek Gyulára utaznak egynapos kirándulásra. Leaderes pályázaton az óföldeáki falunapra 1 millióra pályáztak, remélik, hogy nyernek. Közmunkaprogramban tavaly 12-en vette részt s a munkájukhoz talicskát, betonkeverőt, munkaruhákat, fűnyírókat vásároltak. Idén 15 főre kértek támogatást. Akik egészségi állapotuk vagy koruk miatt képesek dolgozni, azok már elhelyezkedtek a munkaerőpiacon.

A TOP-os energetikai szerződés holnap írják alá a kivitelezőkkel. Az orvosi rendelő, az emlékház, és községháza megújítására 48 millió forintos támogatást kaptak, de ez nem futja ki a munkákat, így kiegészítő kormányzati támogatást is kértek hozzá..
A helyi templom felújításával kapcsolatban nyáron egyeztettek a püspökkel, kiderült, augusztus 20-ra átadják a felújított templomot, melyre az egyház 83,5 milliós támogatást kapott rá. A falu ünnepi szentmisét szeretne, s Kis-Rigó László el is vállalta, hogy celebrálja azt. Májusban lesz a Futás a múltba program, a falunapot pedig július 6-án rendezik.
A Magyar Falu Programban a ravatalozó illetve, a pedagógus szolgálati lakás felújítására, a Rózsa utca javítására és orvosi eszközök beszerzésére pályáznak. És szeretnének Földeákkal közösen egy fedett színpadot.

A jelenlévők panaszaiból kiderült, nagyon sok baj van a kóbor kutyákkal! Amikor a közmunkások kimentek megfogni az állatokat, a kutyák bemennek egy udvarra. A ingatlan tulajdonosa azonban letagadta, hogy a négylábúak a sajátjai lennénk. A kutyák a panaszosok szerint volt már akit leugrasztottak a kerékpárról, de akadt olyan is, aki azt mondta: majd széttépték.
A falugyűlés végén Zsarkó József alpolgármester mondta el falugondnoki beszámolóját.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest