Az elmúlt 20-30 év egyik legnagyobb beruházása valósult meg Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél: mintegy 3 milliárd forintból tudták korszerűsíteni a mezőgazdasági gépállományt és tárolószíneket is tudtak építeni. Ezeknek köszönhetően is arra az útra lépett a Ménesbirtok, amellyel európai szintű mintagazdasággá válthat.

2016-ban vásárolta vissza a Magyar Állam a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely előtte évekig magántulajdonban volt. Pap István Tibor vezérigazgató elmondta, 3 évvel ezelőtt meglehetősen leamortizált járművekkel kapták meg a céget, ezért vált szükségesség a gépállomány lecserélése. Most két, 1800 négyzetméteres géptároló színt és számos mezőgazdasági gépet mutattak be a sajtó megjelent részvevőinek. A járműparkot mintegy 2 milliárd forintból tudták korszerűsíteni. Továbbá 500 millió forint értékben fognak még érkezni új modern gépek, illetve még 500 millió forintból fogják tovább bővíteni az eszközparkot.

Rózsa István műszaki igazgató elmondta: az erőgéppark most 14 darab traktorral gazdagodott – a legerősebb jármű 320, a legkisebb 100 lóerős. A munkagépek száma is gyarapodott: növelték a munkagépek munkaszélességét, így nagyobb és hatékonyabb munkát tudnak produkálni. Továbbá betakarítási eszközöket is vásároltak, négy darab kombájnt és kettő darab kukorica betakarítógépet. A vetés hatékonyságát is fejlesztették informatikai téren, a növényvédő gépsorra pedig 4500 literes, 30 méter munkaszélességű önjáró permetezőt is vásároltak, de tervek között szerepel nagyobb pótkocsik, vízszállító eszközöket és ekék beszerzése is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest