A Jobbik egy nácipárt, így teljesen elfogadhatatlannak tartja az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke, hogy pártja együttműködést kössön velük. A Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andreának Csóka János Pál arról is beszélt, Karácsony Gergely vállalhatatlan kijelentései oda vezettek, hogy a baloldal kisodródott eredeti útjáról.

 „A neveltetésemről van szó. Én egy baloldali embernek tartom magam, a szüleimtől olyan neveltetést kaptam, ami a baloldalhoz kapcsolódik. Újpesten születtem, úgynevezett zsidó gettó mellett, a Liszt Ferenc utca 14-ben. És ezt az egész megnyilatkoztatást, amit most már az egész szélsőjobb- és a balliberális oldal követ el a választások miatt, hogy egyezségre törekednek, és a választásokon együtt akarnak indulni, én ezt elfogadhatatlannak tartom, mert mi cigányok nem tudunk ezzel azonosulni” – kezdte a Hír TV stúdiójában Csóka János Pál.

Földi-Kovács Andrea azon kérdésére, hogy politikai-stratégiai megfontolások mentén sem elfogadható, hiszen minden ellenzéki politikus elmondja, hogy így jön ki a matematika, így adódik össze a különféle beállítottságú ellenzéki pártok támogatottsága, az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke visszakérdezett: Akkor ezek az emberek mitől baloldaliak?

Mint folytatta, „a baloldaliság mindig az elosztási viszonyokról szólt, egy olyan ideológiában, amit a Jobbik követ, ez a nácizmus egyik alapja volt, és visszamehetnénk Gömbös Gyulához is, azt én nem tudom elfogadni cigány létemre, hogy egy olyan párttal szövetkezzek, amely minket, cigányokat harmadrendű polgároknak tartanak, például Magyarországon, vagy bárhol Európában a cigányságot.”

 

„Ez nem lehet, ez nem baloldaliság. A baloldaliságnak van egy törekvése. Az volna a rendes, helyes út, ha mindig arra törekedne, hogy olyan programokkal áll elő, amivel szociálisan, oktatási, vagy bármilyen szinten emelné a lakosság életszínvonalát – nekünk is, romáknak” – húzta alá Csóka János Pál. Hangsúlyozta, azzal a beszélgetéssel, amit „Karácsony úr csinált”, kisodródott erről az útról a szocialista párt, valamint a baloldali pártok.

Elmondta, nem vonja vissza az általa jegyzett közleményt annak ellenére, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd politikusa már bocsánatot kért vállalhatatlan kijelentése miatt. „Nem vonhatom vissza, egyszer megadtam ezt a közleményt, és én úgy érzem, jogosan, nem csak a magam nevében, hanem sok ember nevében tettem ezt a közleményt, mert beszélgettünk előtte és nagyon sok embernek ez elfogadhatatlan […], voltak falun a támadások, vonulgatások és ezek az emberek úgy nyilvánultak meg, hogy a romák másodrangú, harmadrangú emberek, »szétütöm a pofáját«. Kik ezek az emberek? Ezek nem emberek” – vélte az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke.

Borítókép: Hír TV

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest