Kiemelt hírek Makó Publicisztika

Mucsi még erőlködik, de „hol a sereg”?

A Demokratikus Koalíció választókerületi elnöke nagy erőkkel bizonygatja, hogy legény a gáton, de igazából gyakorlatilag nulla befolyása van a választókerületben és lassan Makón is. A „baloldali város” jelenleg inkább legenda, mint valóság csak még nem akarja elengedni a csillámporos álmot.

2010-re országosan is kipontozódtak a baloldali pártok, a játéktéren még éppen ott vannak, de már lassan tíz éve értékelhetetlen teljesítménnyel. Az áprilisi választás tökéletesen megmutatta, hogy nincs visszaút, persze vannak még olyanok, akik körmükszakadtáig ragaszkodnak a letűnt korok nem túl dicső emlékeihez is.

Makó sem kivétel ebben, hiába mutatnak teljesen mást a számok, Mucsi Tamás szerint ez egy „alapvetően baloldali” város, ahol mostanra már csak a DK dolgozik az ellenzéki pártok közül. Ez utóbbi mondjuk igaz, de csak azért, mert a többi még olyan kevés teljesítményre se képes, mint ők.

Mindenesetre a nagy, alapvetően baloldali városban az országgyűlési választásokon több mint hétszer annyi szavazatot kaptak az alapvetően jobboldali pártok jelöltjei, mint Rója István. Az MSZP-Párbeszéd-DK jelöltjének valamivel több mint 1500 szavazatot sikerült begyűjtenie. A Párbeszédet ebből nyugodtan húzzuk is ki, elhanyagolható amit betettek a házasságba hozományként, vagyis ennyi szavazója van jelenleg Makón az MSZP-nek és DK-nak együtt, és tegyük hozzá igen magas választási részvétel mellett.

Erre meg nem illik nagyképűnek lenni.

Hogy ebből mennyi a Demokratikus Koalíció szavazója és mennyi az MSZP-é, azt nyilván nem lehet tudni biztosra, miután az országgyűlési választásokon egyedül nem merték megméretni magukat a választókerületben, de valahol 0 és 1500 között.

Mucsi Tamás a Makón újra hatalmas bukást hozó választások óta nagy erőkkel próbál benyomulni a sorozatos botrányok után levitézlett Jobbik és a harmatgyenge MSZP által hagyott légüres térbe, ami valljuk be okos taktika lenne, ha…

Ha például nem csak a Facebook szájhősködés menne. Sajtótájékoztatókon, interjúkban persze lehet olyan hangzatos eszméket kifejteni, hogy ellenzékben csak a DK dolgozik Makón, meg itt az ideje annak, hogy mögéjük álljanak be a pártok és ne fordítva. Lehet pár tíz fős tüntetéseken is hangosbemondóval szaladgálni, meg üvöltetni a zenét. Mindenkinek jár 15 perc hírnév. Azonban a lényeg mégis csak a matekon múlik, a kérdés meg folyamatosan adja magát:

Jó, jó Tamás, de hol a sereg?

Mert a kifelé mutatott mosolygós összeborulás hátterében zajló kis ketrecharcokban, politikai alkukban a számoknak jut majd a legfontosabb szerep, blindre nem osztanak lapot. A DK választókerületi elnökének állandó Facebook-hisztije, kényszeres magamutogatása semmi másnak nem szól csak ennek.

Mindez persze nem alaptalan félelem. A decemberi pártízfős baráti összejövetel egyik vendégművésze, a választókerület összefogás-pápája már akkor célzott rá, egyedül magát tartja jogosultnak arra, hogy megmondja, kit indíthatnak polgármester-jelöltként az ellenzéki pártok az önkormányzati választásokon (persze szigorúan csak a szeretet hatalma nevében).

Ahogyan az sem titok, hogy Márki-Zay Péternek a nagy-nagy összefogáson belül a DK-hoz fűlik legkevésbé a foga. Számtalan alkalommal nyilatkozott lekezelően Gyurcsány Ferencről is, legutóbb egy interjúban azt fejtette ki, hogy az MSZP, vagy a Jobbik vezetőségével szinte napi kapcsolatban van, a Demokratikus Koalíciót viszont szóra sem méltatta. Ha nála a gyeplő Makón (és afelől ne legyen kétségünk, hogy legalábbis megpróbálja magához rántani, ha más nem már csak azért is, mert nem tudja megállni, hogy beledumáljon mindenbe), akkor itt a DK-nak csak epizódszerep jut. Mucsi Tamás így kitűzte magának az elérendő célt: a baloldalt még legalább nyomokban tartalmazó utolsó homokvárat meg kell védeni.