Térség Top

Földeákon nem emelik az óvodai, bölcsődei térítési díjakat

Nem változnak a bölcsődei, óvodai térítési díjak – döntött róla ma esti ülésén a helyi képviselő-testület. A képviselők név szerinti szavazással döntöttek, hogy 3,5 millió forint önerőt biztosítanak a romániai Valkánnyal közös, az új tűzoltó autó beszerzésével kapcsolatos pályázathoz. És kiderült, hogy havi 400 ezer forintos kinnlévőséget görgetnek az iskolai közétkeztetésben.

Már az ülés elején kisebb vita támadt arról Hajnal Gábor polgármester és Béni Attila, a pénzügyi bizottság elnöke között, hogy most döntsenek-e az új tűzoltóautóval kapcsolatos határon átnyúló pályázat önerejéről, vagy tartsanak egy újabb, rendkívüli ülést. Ugyanis két képviselő szülői értekezlet miatt jelezte távolmaradását a mai ülésről.

Béni Attila szerint a teljes testületnek kellene dönteni, míg Hajnal Gábor polgármester azt mondta, hogy ezt a napirendet a tegnapi bizottsági üléseken alaposan megtárgyalták, és senki se jelezte, hogy aggálya vagy észrevétele lenne. Ráadásul Varga Zoltán, az egyik távollévő képviselő, a Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület vezetője.

A jelenlévő képviselők: Béni Attila képviselő, dr. Varga Károly képviselő, Hajnal Gábor polgármester, Pál Ferenc képviselő és Tóth Imre alpolgármester egyhangúlag arról döntöttek, hogy biztosítják a 3,5 millió forint önerőt a tűzoltóautó beszerzésére. Az önerő a Romániából érkező jármű kinti 19 százalékos és a hazai 27 százalékos általános forgalmi adó különbségéből ered. Mint elhangzott: a határon átnyúló pályázaton Földeák romániai partnere, Valkány község már tavaly szeptemberben megkapta a saját új tűzoltóautóját.

Mielőtt azonban eddig jutottak, elfogadták a polgármester a legutóbbi ülés óta történt legfontosabb tárgyalásokról szóló beszámolóját, illetve az átruházott hatáskörben hozott döntésekről szóló beszámolót.

A tavalyi adóbevételek napirendnél (melyet szintén egyhangúlag fogadtak el) elhangzott, hogy 46 ingatlantulajdonos összesen 738 ezer forint talajterhelési díjat fizetett be (ennyien nem kötöttek rá a szennyvízcsatorna-hálózatra). Saját munkával ennyi pénzből pedig akár meg is tehették volna. A gerincvezeték építésével kapcsolatos hozzájárulás egyébként nekik is be kellett fizetniük annak idején. Az is elhangzott, hogy jelentős az elmaradás a helyi kommunális adók és a gépjárműadó befizetéseknél. Ez utóbbinál a kilátásba helyezett forgalomból való kivonás hoz eredményeket.

A testület egyhangúlag elfogadta a község idei költségvetését, mely főösszege 329,9 millió forint. A képviselők felhatalmazták a polgármestert, hogy írja alá, az ÖNO, az Egészségház és az óvoda felújításával kapcsolatos TOP-os pályázatokat. Elhangzott, hogy nagyban befolyásolja a község önereje, hogy mikor tudják elindítani ezeket a beruházásokat. 45 millió forint a saját önerejük, s 17 milliós támogatásra a kormánynál pályáznak. Ha elállnának a pályázatoktól, akkor 180 milliós beruházástól mondanának le, s elbuknák azt a 20 milliót, melyet ezek előkészítésére, a tervezésre költöttek eddig. Az öreg óvoda tetőszerkezete cseréje 8,5 milliós többletkiadást jelent, ezért elképzelhető, hogy ezt most nem kérik: így a 17 milliós kérelem is ennyivel csökken. Számítanak ugyanis arra, hogy a Modern Falvak Program segítségével jut rá pénz.

A képviselők 50 ezer forint támogatást szavaztak meg a megalakulás alatt álló Földeáki hagyományőrző és Népművészeti Egyesületnek (a hozzájárultak, hogy az székhelyként a művelődési ház és könyvtárat jelölje meg), 10 ezer forintot a Rákóczi Szövetségnek a vajdasági Padé községi iskolát támogatva, és 55 ezer forintot a megalakuló Szivárvány Népdalkörnek. Megszavazták Hajnal Gábor polgármester szabadságtervét. Kiderült, hogy a korábbi évekről bennmaradt szabadságaival együtt összesen 96 napja van. A szavazásból kizárását kérő polgármester a voksolás után megjegyezte, hogy ugyan ez azt jelenti, hogy 4 és fél hónapig nem kellene dolgoznia, de a szabadságát csak lehetőségnek tekinti.

A testület arról is döntött, hogy nem emelik a 2015 óta változatlan bölcsődei és óvodai térítési díjakat. Elhangzott, úgy is jelentős kinnlévőségeik vannak, ez havonta 400 ezer forintot jelent.

Olyan gyerek is van, aki már elballagott az iskolából de azóta sem fizetett. Két esetben ügyvéd hajtotta be a kinnlévőségeket. De van akin nem lehet, mert hivatalosan nincs jövedelme. Egyébként 15-20 gyerek szülei nem fizetnek időben, s van olyan család is, mely 100 ezer forinttal tartozik.