Térség Top

Kóbor kutyák miatt tanácstalan a maroslelei testület

Már fényes nappal is falkában kóborolnak a nagy testű kutyák Maroslele belterületén, de telt ház van a makói gyepmesteri telepen, így nem kötnek velük szerződést az ebbefogásra – hangzott el a ma délutáni maroslelei testületi ülésen, melyen elfogadták a község idei 1 milliárd 474 millió forintos költségvetését és megszavazták, hogy mielőbb kiírják az óvodavezetői pályázatot.

A testület először elfogadta Martonosi György polgármester a két ülés közti történtekről szóló beszámolóját, majd egyhangúlag elfogadta a község 2019-es költségvetését, melyben 764 millió forint a működési kiadás, míg fejlesztésre 260 milliót fordítanak.

A környezet állapotáról szóló beszámoló tárgyalása közben elhangzott, hogy az idei kevés közmunkás miatt felhívást, tájékoztatót adnak ki az ingatlantulajdonosok számára, hogy ne várjanak a közmunkásokra, hanem maguk gaztalanítsák az ingatlanok utcafrontját.

A testület döntött arról, hogy óvodai beiratkozás, április 23-24-25- tarják, míg az ovi július 29-augusztus 20-a között tart zárva. Döntöttek arról is, hogy már a jövő hónapban kiírják az óvodavezetői pályázatot, ugyanis a rádióban hallották, hogy csak Szegeden 51 óvónő megy nyugdíjba, s úgy tudják, Makón is óvónőhiány van. Félnek, hogy lemaradnak az álláshirdetéssel, s nem jelentkezik a faluba egy óvónő sem.

A képviselők jóváhagyták a helyi esélyegyenlőségi programot, s elfogadták a közbeszerzési tervet, mely két EFOT pályázattal, illetve az iskolai tornaterem építésével kapcsolatos. A testület döntött arról is, hogy bár lejárt a szerződés, de 596 ezer forintért továbbra is bérelni fogja a közmunkások által már be is vetett, a közmunkaprogramban hasznosított valamivel több, mint 12 hektárnyi állami földet.

Jóváhagyták, hogy 9-ről 15 főre emelkedjen a házi segítségnyújtásban részesülők száma. A testület ahhoz is egyhangúlag hozzájárult, hogy térítésmentesen adják át használatra a makói rendőrkapitányság számára a tavaly decemberben avatott új körzeti megbízotti irodát.

Az ülésen Kurusa József képviselő kérdezte meg, hogy Mi a helyzet a templom kivilágításával? Nem jó, vagy nem akarják működtetni? Javasolta, a sétányra egy díszes kandeláber sor kiépítését. Martonosi György polgármester a felmerült kérdésre azt válaszolta, hogy a templom világítását kellene átszerelni a közvilágításra. Meg is kérdi majd a szolgáltatót, hogy hogyan lehetne ez megoldani, és mibe kerülne?

Schulcz János alpolgármester szerint problémát jelentenek az immár a faluközpontban is feltűnt kóbor kutyát. Mint elmondta, a gyerekek már félnek a nagyobb testű kutyáktól, melyek falkába verődnek. A hozzászólásokból kiderült, egyes gazdik reggel kiengedik az ebeiket az utcára „futkározni”. A makói gyepmesteri telep pedig nem vállalja a befogásukat, mert már a városban befogott ebek sem férnek el a telepen. A lelei testület szerint ugyan nagy a kóbor kutyák okozta probléma a faluban, de nem látják a megoldást.

Az alpolgármester elmondta, hogy bár az állam meghirdette a szupergyors internetprogramot, de ez Maroslelén 6 százaléknál állt meg, gyakorlatilag a falu közepén nem érhető el ez a szolgáltatási sebesség. Martonosi György ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy a szolgáltatók ugyan mindenféle kábeleket cseréltek, de azt nem hajlandók közölni, hogy mikor fejeződik be a faluban a szupergyors internet kiépítése.