Térség Top

Háromszázhatvanan javasolják Borsi Sándort Kiszombor díszpolgárnak

Bajnóczi János kezdeményezésére gyűjtöttek aláírást Kiszomboron, azt javasolva, hogy Borsi Sándor művésztanár, szobrászművész legyen az idén a község díszpolgára. Az íveket a napokban adták le a jegyzőnek.

Borsi Sándor rajz-földrajz szakos tanárként végzett és dolgozott, majd elvégezte a Képzőművészeti Egyetemet. Művésztanárként és szobrászművészként a helyi kulturális életben elévülhetetlen érdemeket szerzett. Alkotásait szívesen, önként és térítésmentesen bocsátotta Kiszombor lakói számára. Számos köztéri alkotás fűződik a nevéhez, így többek közt a Kossuth és a Petőfi mellszobrok, a Kiszombor 750 éves bronz dombormű-emléktábla a kultúrház és a községháza falán, a Kiszombor 750 éves bronz plakett, a Kiszombor címere bronz dombormű a községháza falán, a Karácson Emíliát megörökítő bronz dombormű-emléktábla az óvoda falán, a József Attila emléktábla és bronz dombormű a Zöldfa utca 8. számú ház falán, a Kiszombor műemlékei bronz makett a helytörténeti gyűjtemény mellett (ez Görbe Adriennel közös munkája).

De ő készítette el a Nepomuki Szt. János-szobor glóriáját, az évente a kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákok bronztáblákon olvasható névsorát, az iskolai „Dicsőségfal” bronz domborművet, a leendő iskolamúzeum bronz emléktábláját, a temetői II. világháborús emlékmű tervét.

A Helytörténeti Gyűjtemény pincéjében megtervezte és megvalósította a kovácsműhelyt, az épület előtt pedig a zombori régi lóré kialakítása is munkásságához fűződik. Megtervezte a régi községi petróleumlámpa hasonmását Rácz Ferenc segítségével, számos plakátot, meghívót tervezett.

Borsi Sándor talán legismertebb munkái: a Petőfi és a Kossuth mellszobrok

Gyűjti ő is a régi Kiszombor fotókat, számos egyéni és csoportos kiállítást rendezett az Ady Endre Művelődési Házban és a könyvtárban.
Az utóbbi években a község története, építéstörténete és műemlékei kerültek érdeklődése középpontjába. Helytörténészként alapos, részletekre kiterjedő munkát végzett kutatásaival és munkái publikálásával.

Munkái közé tartoznak (ezek hasonmás kiadása a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör készíttette el, egy évig a könyvtárban, jelenleg a kultúrházban, illetve a Szeretünk, Kiszombor oldalon digitálisan láthatók) a Rónay-kastély építéstörténete, A kastély parkja, szobái, a Rónay sírkert, a köztemető Rónay-sírjai, a Kiszombori temetők, a Nepomuki Szent János-szobor glóriája, Pincék és alagutak, A lóré, 100 éves üvegnegatívok, Töredékek és a Megtépázott múltunk.

Kutatásai eredményeit előadásokkal, egyéni és csoportos kiállításokkal mutatta be az Ady Endre Művelődési Házban és könyvtárban.
Az ajánlás aláírói szerint mindezek miatt méltán lehet Kiszombor díszpolgára.