Térség Top

Nyárra készül el a maroslelei hűtőház

1 milliárd 474 millió forint az idén Maroslele költségvetése, megkezdi annak tízmilliós hitelnek törlesztését a község, mely másfél milliárdos fejlesztést tett lehetővé – hangzott el a ma esti falugyűlésen, ahol az érdeklődők a kóbor kutyákra, a kátyús utakra és a bárki által használható futópálya hiányára panaszkodtak.

A faluházban rendezett falugyűlésen megjelent érdeklődők számára Martonosi György polgármester adott ismertetőt a község tavalyi gazdálkodásáról. Elmondta: az előző esztendőben 1 milliárd 474 millió forintból gazdálkodott az önkormányzat, ebből 409 milliót fordított működésre, míg 687 milliót fejlesztésre. A maradék 378 millió forint a megnyert de még el nem kezdett pályázatok összegéből származik.

A faluvezető kiemelte, hogy tavaly 503 millió forintból készült el a kerékpárút (mely Vásárhelytől Makóig tart), 184 millióból újították fel és bővítették a községházát, míg a Vásárhelyi utcai járdaépítésre 18 milliót fordítottak.

Tavaly 22-en dolgoztak közmunkásként a faluban, s az idén is ilyen létszámra adták be az igényt. Igaz – hívta fel a figyelmet Martonosi György – lehet, hogy nem tudják feltölteni ezt a létszámot! Így megkérte az ingatlantulajdonosokat, hogy a járdarészükön maguk gazoljanak, ne várjanak a közmunkásokra!

A polgármester ismertette, hogy 2015-2018 között az Otthon Maroslelén program keretében milyen támogatásokat biztosított a község, a szociális bérlakásépítéstől (melyet folytatni szeretnének), az óvodáztatási, iskoláztatási támogatásokig.

Az idei költségvetést 1 milliárd 25 millió forinttal tervezik, melyben a 765 millió forint lesz a működési, míg 260 millió a fejlesztési kiadás. Egy tíz éves futamidejű, a fejlesztések önereje biztosításához szükséges 10 milliós kölcsön törlesztését is megkezdik. Enélkül másfél milliárd forint fejlesztési pályázatoktól esett volna el a falu.

Az idén nyárra készül el a helyi gazdák terményeinek helyt adó 60 négyzetméteres hűtőház 119 millió forintos költséggel, építenek 40 millióért egy 400 méter hosszú mezőgazdasági feltáró utat, az iskola mellé tervezett tornacsarnok kivitelezése is megkezdődik, de azt csak jövőre adják át. 45 millióért történik meg a helytörténeti gyűjteménynek hely adó volt jegyzői ház felújítása és 20 millió forintból újítják fel a Damjanich utcát.

Martonosi György hangsúlyozta, nagyon nagy reményeket fűznek a Modern Falvak Programhoz. Ennek a segítségével szeretnének az óvoda udvarán egy 8 fős minibölcsődét kialakítani, mely terveit már elkészítették.

A hozzászólók szóvá tették, hogy miért a Damjanich utcát újítják fel, amikor a falu többi utcája is tele van kátyúval, a Rózsa utca burkolata a 6. szám előtt pedig hamarosan beszakad. (A polgármester elmondta, hogy a 20 kilométernyi belterületi út felújítása 800 millió (!) forintba kerülne. Ezért évente csak apró részletekben tudnak utat javítani.)

Más a faluban elszaporodott, azonosító chip nélküli kóbor kutyákra panaszkodott, melyek a járókelőket is megkergetik, akadt aki a megfelelő minőségű futópályát hiányolta, melyet sötétedésig bárki használhat, nem csak az egyesületi tagok. Akadt, aki a 6 óra 50-es, a sztrádán a megyeszékhelyre tartó busz zsúfoltságát tette szóvá, és akadt, aki nem értette, hogy a 3-4 éve felújított iskolai konyhát miért kell ismét felújítani. (Az utóbbiról kiderült, hogy a hiányzó légkondicionálást szerelnék be, de a pénz nagy része a ovikonyha felújítására megy el.)