Makó Top

Mintegy 507 milliót fordít a makói egészségügyre az önkormányzat

A képviselő-testület a legutóbbi testületi ülésen döntött Makó költségvetéséről. A 2019. évi tervezetet Farkas Éva Erzsébet biztonságosnak nevezte, amelyből ezzel együtt jelentősen fejlődni is fog a város.

Ebben az évben Makó 7,2 milliárd forintból gazdálkodhat, amelyből működésre 4,1 milliárd forintot fordíthat. Ebből a költségvetési keretből jelentősen tud fejlődni, gyarapodni a város. Farkas Éva Erzsébet hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, idén 1 milliárd 655 millió forintos adóbevétellel számol az önkormányzat. 2019-ben folytatódik a város sikertörténete, hangsúlyozta a polgármester, hiszen számos fejlesztés, beruházás valósul meg. Adóemelés most sem lesz, viszont a közalkalmazotti és köztisztviselői szférában megemelték a béreket, illetve a városi intézményvezetőknek a fizetése is emelkedett. Makó idén ünnepli újjátelepítésének 320. évfordulóját, erre is tartalékolt a város.

Nagy szerep jut az egészségügyi fejlesztéseknek is: megkezdődik a Kálvin utcai orvosi rendelő építése, a 450 millió forintos beruházás kapcsán idén 200 milliót terveztek be a költségvetésbe, 30 millió forintból a Justh Gyula utcai gyermekorvosi rendelőt újítják fel, 6,3 millió forintot a Tulipán utcai és 5 millió forintot a Makó-rákosi háziorvosi rendelők renoválására, továbbá 16 millió forintot a makói kórház szülészeti-nőgyógyászati osztály ügyeleti rendszerének támogatására fordítanak. A Makói Kistérség Többcélú Társulás pedig még tavaly év végén arról határozott, hogy 200 forinttal emelik a háziorvosok, valamint a munkájukat segítő szakemberek ügyeleti óradíját.

A Makovecz-örökség ápolásával kapcsolatosan idén megkezdődik a Páger Mozi felújítása, bővül a Makói Hagymatikum Gyógyfürdő és egy új uszodakomplexum is épül, de nemsokára átadják az új József Attila Városi Könyvtárat is. Makói oktatási intézményeket is támogat a város a bölcsődéktől egészen a középiskolákig: a Szikszai György Református Általános Iskola mellé állami beruházásként kézilabda munkacsarnok épül, a József Attila Gimnáziumot 5 millióval segíti a város, míg a Návay 3 millió forintot kap, közel fél-fél milliárd forintos állami támogatásból a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola, illetve a Szikszai György Református Óvoda is szépül-bővül. A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézményénekfelújítási koncepció készíttetését 4 millió forinttal támogatja a város, és a bölcsődei férőhelyeket is növelni szeretnék.

A beruházásokhoz kapcsolódóan parkolókat épít a város, emellett azonban a Zrínyi utcai óvodánál, orvosi rendelőknél, a megújuló Csipkesornál és a Bartók iskolánál is alakítanak ki kisebb parkolókat. Folytatódik a járdaprogram is, idén újra 160 millió forintos kerettel és belvárosi, honvédi és lesi utakra is költenek 35 millió forintot.