Térség Top

Megnőtt a magyarcsanádiak munkakedve

Évről évre kisebb összeget fordít szociális segélyre a magyarcsanádi önkormányzat. Az ok: egyre többen találnak munkát, s biztosítanak maguknak önálló jövedelmet a helybéliek.

– Egyre kisebb az igény a szociális támogatási igényekre, hiszen egyre többen dolgoznak a helybélik közül. Ez abból is látszik, hogy minden évben csökken a szociális keretünk. Tavaly 21 millió forint volt, az idén már csak 17 millió lesz. A csökkenés oka elsősorban az, hogy dolgoznak az emberek, így kevésbé van igényük segélyekre. 1500-an élnek Magyarcsanádon, a rendkívüli települési támogatást igénylők évek óta ugyanabból a körülbelül 30 család tagjai – mondta Farkas János polgármester.

Hozzátette: a segély odaítélésének alapfeltétele, hogy az igényló dolgozzék. Aki egyáltalán nincs regisztrálva a munkaügyi központban, az nem is kaphat segélyt. Ha nem tesz meg mindent azért, hogy boldoguljon és munkaképes, akkor nem jár neki a segély.

– Magyarcsanádon márciustól 35 közmunkás áll munkába, a számuk 2015-ben még 129 volt. Van egy réteg, akit életkora vagy egészségállapota miatt nem lehet átvezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Magyarcsanád ebben is sikeres, hiszen nem csak a nonprofit cégünk által foglalkoztatott 80 ember okán is, hanem azért is, mert a helybéliek akarnak dolgozni – tette hozzá a polgármester.