Kiemelt hírek Térség

Első a biztonság: Magyarcsanád

A környező települések nagy részéhez hasonlóan Magyarcsanád is rendelkezik térfigyelő kamerarendszerrel, amelynek komoly visszatartó ereje is van, mondja Farkas János polgármester. A rendőri jelenlét nőtt, a bűnözés pedig csökkent az utóbbi években, határmenti település lévén pedig itt is kiemelten foglalkoztatja a lakosokat a bevándorlás. Új cikksorozatunkban települések polgármestereivel, polgárőrökkel, szakemberekkel beszélgetünk a közbiztonságról és az illegális bevándorlásról.

– A térség országgyűlési képviselője többször is említette, hogy természetesen nagyon fontosak a fejlesztések a településeken, ám amivel emellett kiemelten kell foglalkozni, az a közbiztonság kérdése. A magyarcsanádi tapasztalatok alapján egyetért ezzel?

– Természetesen, ezzel abszolút egyetértek. Minden településen, így nálunk is nagyon fontos kérdés ez. A statisztikai adatokból is látszik, hogy szerencsére a vagyon elleni bűncselekmények száma jelentősen csökkent Magyarcsanádon, életellenes bűncselekmény gyakorlatilag nem volt, most viszont nemrég megrongálták a buszmegállónkat, de remélem annak hamarosan meglesznek a tettesei. Alkottunk ugyanis korábban egy olyan rendeletet, ami alapján lopásért, vagy éppen rongálásért egy évig ki tudjuk zárni az önkormányzat által adott támogatások köréből az elkövetőket. Ez ráadásul arra is vonatkozik, ha gyermek a tettes és a szülő jogosult ilyen ellátásra.

– Polgárőrséggel, rendőrséggel milyen a kapcsolata az önkormányzatnak?

– Apátfalváról járnak át a polgárőrök és a rendőrök is, sosem voltunk velük rossz kapcsolatban. Persze létszámbővítésre szükség lehet, főleg ha megépül a Magyarországot és Romániát a Maroson át összekötő Szent Gellért híd – ami nagyon fontos a határ mindkét oldalán élőknek -, és az autópályára vezető út.

– Térfigyelő kamerarendszer is van a településen?

– Összesen majdnem 50 van kihelyezve a faluban és a bökényi külterületi lakott részen. Van is visszatartó ereje, ahol van kamera, ott gyakorlatilag nem is történik bűncselekmény. Nem helyi bicikli tolvajokat is így sikerült lefülelni. Szerintem kamerarendszer nélkül már település nem létezhet, akár még kötelezővé is tehetnék minden településen.

– A rendőri jelenlétre nyilván azért is szükség van, mert Magyarcsanád is közvetlen a határ mellett lévő település. Növekedett azért a rendőri jelenlét az utóbbi években, főként a bevándorlás miatt?

– Igen, az kétségtelenül látszik, hogy nőtt a jelenlét. Látni a híradásokban, hogy Románia felől is mennyi megbújó határsértőt fognak el, a természetes határt Magyarcsanádon a Maros folyó képezi, ami megnehezíti az illegális migránsok átkelését, de a honvédség is járőrözik motorcsónakkal. Olyanról még nem hallottam, hogy valaki a Maroson keresztül próbált volna meg átjutni Magyarország területére.

– A bevándorlás kérdése a lakosságot is foglalkoztatja? Azt említette, hogy szokta figyelni a híradásokat, de ez jellemző az itt élőkre is?

– Persze. És éberek is, ha valahol meglátnak egy rongykupacot, akkor felmerül a kérdés, hogy bevándorló hagyhatta-e ott. Az emberek úgy gondolom tartanak az ismeretlenről, és féltik ami az övék, még ha kevés is az.

– Megnézve a 2016-os, bevándorlásról szóló népszavazási adatokat, az látszik, hogy Magyarcsanádon is több mint 50% volt a részvétel, és gyakorlatilag mindenki elutasította. E mögött is ezek az okok állhatnak?

– Igen, minél kisebb egy közösség, annál többet beszélnek egymással. Az akkori tapasztalatok alapján megalapozottak a bevándorlással kapcsolatos félelmek, nem csodálkozok rajta, hogy Magyarcsanád teljesen elutasítja a migrációt.