Hírek Makó Top

Hegyi Barbara kapta meg az idei Páger-díjat

Látod az én hangom is ilyen repedt fazék, nem lesz semmi baj. – ezekkel a szavakkal bíztatta Páger Antal a színművésznőt az egyetlen alkalommal, amikor közösen dolgozhattak. Hegyi Barbarát ugyanis a főiskolán sokáig „gyötörték” a hangja miatt. Azóta is meghatódva emlékszik vissza a nagy makói származású színészre.

2011 óta minden évben október-november környékén ül össze a Páger-díjat odaítélő kuratórium, hogy eldöntsék, ki lesz az, aki adott évben megkapja ezt az elismerést. Idén, ahogy ez már korábban kiderült Hegyi Barbarának ítélték, akinek munkásságát korábban számos kitüntetéssel ismerték el: 2000-ben Jászai Mari-díjat kapott, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, elnyerte az Ajtay Andor-emlékdíjat, a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt, valamint elsőként a Psota Irén-díjat. A Páger-díj átadó előtt már hagyományosan megkoszorúzták Makó színészlegendájának emléktábláját, amelyre a színművésznő is elhelyezte koszorúját.

navigate_before
navigate_next

Hegyi Barbarának mindössze 21 évesen volt lehetősége együtt dolgozni Páger Antallal az Elveszett paradicsom-ban, így személyes emlékei is vannak a színészóriásról.

– Nagyon erős egyéniség volt, rendkívül jó humorral. Megnyugtató volt az ő jelenléte, szerettem vele próbálni. Páratlan szerencse volt, hogy ilyen fiatalon ilyen nagy lehetőséget kaptam, amit én akkor nem is fogtam fel. – mondta el kérdésünkre az idei Páger-díjas, akitől azt is megtudtuk, amikor megtudta, hogy ő kapja az elismerést, éppen a fodrásznál ült és csinálták a haját egy előadásra, először pedig el sem akarta hinni az egészet.

A színművésznő elmondta, egyetlen közös munkájuk alkalmával bíztatta azzal Páger Antal, hogy semmi baj nincs azzal, ha nem olyan jó a hangja, hiszen ő maga sem büszkélkedhet vele, ugyanis Hegyi Barbarát fiatal korában sokat gyötörték ezzel.

A Páger-díjat a színművésznőnek Farkas Éva Erzsébet adta át, a polgármester köszöntőjében kiemelte, Makó híres szülötte iránti tiszteletből a Makovecz Imre terveiből készülő mozi is az ő nevét kapja majd.

– Mi makaiak Páger Antalban az embert, a színészt, és a hazafit egyaránt tiszteljük és szeretjük. Megtiszteltetés számunkra a díj adományozása, és reményeink szerint nagy tisztesség annak, aki a nevét viselő, a színészlegenda egykori gyűrűjét formáló díjat megkapja. – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

navigate_before
navigate_next

A díjat odaítélő kuratórium tagja Páger Antal egyik unokája is, akitől megtudtuk, minden évben egyre nehezebb meghozni a döntést, ugyanis minden tagnak van saját listája azokról, akik megérdemlik, ám évente csak egy-egy adható.

– Hegyi Barbaránál a színészi teljesítmény alapján úgy gondoltuk méltó helyen lesz a díj. Ez az elismerés szerintem több dolgot is szimbolizál. Nagyapám itt született, itt nőtt fel, ezer szállal kötődik a városhoz, makóiként országos hírnevet szerzett színészt becsülhetünk benne, ezt mindenképpen kell hangsúlyozni. Másrészről pedig nagyon jó színészi kultúránk, és színészeink vannak, érdemes őket támogatni. – mondta el kérdésünkre Gyarmati Antal.