Kiemelt hírek Makó Publicisztika

A simlis és a szende

Maszatolás, félremagyarázás, mártírkodás, figyelemelterelés, mindent bevet a makói Jobbik, csak ne kelljen arról beszélni, miért nem adott le pénzügyi beszámolókat Kiss Attila egyesülete, és mikor fog. A jelenlegi makói elnök állítólag már lemondott tisztségéről, de a közhiteles adatbázisban még ennek sincs nyoma.

Szinte közvetlenül a választások vége óta egymást érik a kisebb-nagyobb botrányok a Jobbikban, ebből pedig a makói alapszervezet sem maradt ki. Az országos ügyek közül is az egyik legkeményebb a sajtóban csak „zacskós pénzekként” emlegetett, állítólag többek között magától Simicska Lajostól érkező feketepénzek témája, amelyet a pártmédiában és a kampány során használt fel a párt. Előbbire Kisberk Szabolcs, az N1TV korábbi főszerkesztője, utóbbira pedig Szabó Balázs volt szekszárdi párttag utalt egyértelműen, a nyomozások pedig folyamatban is vannak.

Egy olyan pártnál, amely azzal is igyekezett szavazatokat szerezni, hogy azt hirdette magáról: mi tiszta kezűek vagyunk.

És, ha már pártmédiánál tartunk: majdnem két és fél hónappal ezelőtt kiderült, hogy a Makó Csípőst is kiadó Sándor Móricz Egyesület (amelynek elnöki tisztsége miatt Kiss Attila komoly bajba került a megyei közgyűlésben) sem 2016-ban, sem 2017-ben nem adott le pénzügyi beszámolót, annak ellenére, hogy ez törvényi kötelezettség. Azóta nagyon sok minden történt, hol névtelen „olvasói fotóra” hivatkozva Lázár új autóját vizionálják, hol egy bírósági ítélet leglényegesebb részét elhallgatva bocsánatkérésre szólítják fel Czirbus Gábort (miközben a makói Fidesz elnökének egyetlen állítását sem cáfolták még meg bizonyítékkal). Más szóval megy a figyelemelterelő gumicsontok bedobálása, csak egyvalamiről nincsen szó:

Hol vannak a beszámolók?

Az, hogy el lett mismásolva ezek beadása két éven keresztül, az egy dolog. A rendszer nagy, nehezen mozdul, ilyenek néha ki sem derülnek, a legtöbb szervezet azért gyorsan észbe kap, és büntetés nélkül megúszva minél gyorsabban pótolja. A Sándor Móricz Egyesületnél ez még úgy sem történt meg, hogy több mint két hónapja egyértelmű a mulasztás, az országos botrányok miatt meg kiemelt közfigyelem övezi a jobbikos pártmédiák működését.

Ha megkérdeznek bármilyen egyesületi elnököt, megéri-e sunnyogni a beszámolókkal, tízből tíz azt fogja mondani, hogy nagyon nem, mert ha egyszer kiderül, akkor irgalmatlanul megbüntetik a szervezeteket az illetékes hatóságok. Ráadásul teljesen jogosan, hiszen a törvény egyértelmű. Lehet hisztizni, de ha valaki nem ismeri/nem tartja be a törvényt, akkor magára vessen.

Mindezeket figyelembe véve vagy elképesztő trehányság, hogy az utóbbi két hónapban nem sikerült megoldani a beszámolók leadását, vagy pedig hatalmas gond van velük, ami adott esetben jogosan veti fel a feketepénzek felhasználásának gyanúját. Más lehetőség nincs, mert ennyi idő alatt, stimmelő számokkal és számlákkal a leganalfabétább könyvelő is helyrerántja a pénzügyeket.

Bár a közhiteles adatbázis, a Civil Szervezetek Névjegyzéke szerint Kiss Attila a Sándor Móricz Egyesület elnöke, úgy tudjuk hivatalosan már nem az. Az új elnöknek (elvileg Bottyán Róbert, a Makói Csípős főszerkesztője) viszont még az is lehet, hogy fogalma sincs arról, pontosan mit is vett a nyakába a tisztség elvállalásával (már persze ha volt egyáltalán választása), és itt nem a nyilvánosságról beszélünk, mert az semmi ahhoz az anyagi felelősségvállaláshoz, ami a civil szervezetek vezetőit terheli, ha valami nem stimmel.

A beszámolókkal és a feketepénzekkel kapcsolatosan korábban Zeitler Ádám azt nyilatkozta portálunknak, hogy előbbit reményei szerint rövid időn belül pótolják, utóbbi pedig ebben a választókerületben nem volt (nem mintha beszámolók híján ezt bizonyítani is lehetne). Kérdéseinket ezzel együtt feltettük Kiss Attila korábbi országgyűlési képviselő jelöltnek is, amennyiben válaszol, azt közölni fogjuk.