Makó Színes Top

Felvonulással és mulatozással űzték el a telet Makóról

Ahogyan az előző években, idén is a mohácsi busókkal együtt űzték el a telet a makóiak: a Pulitzer kollégiumtól induló felvonulók a múzeum skanzenjében folytatták az ünnepi mulatozást, ahol a tánc, a csöröge, illetve a forró tea és a forralt bor sem maradt el, de a legkisebbeket kézműves foglalkozás is várta, ahol maszkokat készíthettek.

Január hatodikával, vízkereszttel kezdetét vette a farsangi időszak, amelyhez számos népszokás és ünnepnap köthető. Pár évvel ezelőtt indult útjára az a kezdeményezés, amely mostanra hagyománnyá vált, hogy a mohácsi busókkal közösen űzik el a telet a makóiak.

– A mohácsi busók minden évben a vendégeink, igazából Makón és környékén sosem voltak busók, álarcosok voltak, továbbá cucorka, illetve ahogy – a táncosok most is megjelenítették – bolond mennyasszony és bolond vőlegény. Én azt gondolom, hogy ostorcsattogással, hangos muzsikával tényleg elzavarjuk a telet, és reméljük, hogy jövő héten már itt lesz a tavasz – fogalmazott Szikszai Zsuzsanna. A múzeumigazgató továbbá hozzátette: a program egyik célja, hogy a fiatal nemzedékek ebben nőjenek fel, hogy számukra evidens legyen, hogy farsangkor tartanak felvonulást, hiszen ezt kicsi korban kell elkezdeni.

navigate_before
navigate_next

– Nagyon fontos, hogy ami a mienk, azt ápoljuk, valamilyen formában továbbadjuk. Nem konzerválva, kicsit megújulva, a mai igényekhez idomulva, de mindenképpen teremtsünk ilyen közösségi alkalmakat – emelte ki.

A hangulatról a Rozsdamaró zenekar gondoskodott, illetve a Maros Táncegyüttes tagjai is közreműködtek a mulatságon. A résztvevők a busóknak köszönhetően a mohácsi nagykoló alaplépéseit is megismerhették.

– Nagyon jó érzés visszatérni Makóra, már kialakultak baráti kapcsolatok; szívesen meghívnak minket egy pálinkára, mi viszonozzuk azt, tényleg kialakult egy kapcsolat – árulta el Baráth Gábor portálunknak. A busó továbbá elmondta: nemcsak Makóra, hanem a környékbeli településekre is ellátogatnak ilyenkor, hogy bemutassák a mohácsi busók kultúráját, de voltak már Amerikában, illetve Ázsiában is, jövő héten pedig épp Svájcba látogatnak majd. A mai napon a közönség számára bemutatta a busók felszerelését, illetve szólt a farsangi népszokásokról, illetve arról is, hogyan telik a busójárás Mohácson.

A jelmezversenyt követően pedig a program csúcspontjaként elégették a telet jelképező kiszebábot, amelyet tánc kísért a tűz körül.