Színes Térség Top

Csókkal élesztették újra az egyik busót Kiszomboron

Rosszul lett, és a dohánybolt közelében „meghalt” az egyik mohácsi busó, a mai kiszombori téltemetés során. A „halottat” nagy nevetések közben az egyik helyi lány egy csókkal élesztette újjá. Ilyen remek hangulatban telt a szombat délután, mely során a kiszebáb, s vele a gyötrelem, ártalom, félelem és kín, meg a tél is elhamvadtak.

Nagy izgalommal várták a gyerekek a mohácsi busókat ma délután a kiszombori téltemetésre, s amikor megérkeztek, rögtön körül is vették őket. Endrész Erzsébet, a helyi önkormányzat támogatásával a téltemetést szervező Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör elnöke egy hordozható kihangosító segítéségével indította el a menetet a falunapi színtértől az Óbébai, Ady Endre, Csatorna, Nagyszentmiklósi, Szegedi utcákon át vissza a kiindulási helyre.

Persze a busók közben ölelgették a sokszor pironkodó lányokat, s az egyik egyszerre csak biciklire kapott, úgy tekert végig az őket követő százak mellett, hátra, majd vissza előre. A tizenéves gyerekek meg a busók kolompjait rángatták, s kergetőztek velük egy darabig.

Visszaérve a régi magtárhoz aztán elsősorban a gyerekek szórakozhattak különféle nép játékokkal: bekötött szemmel kellett teljesíteni a kakasütést, igaz kakas helyett a doronggal cserepet kellett törni, a kisebbek a rönkhúzásban jeleskedtek, míg a nagyobbak a patkódobálásban. És nem csak az eredményes versenyzők kaptak egy-egy sportcsokit, de azok a gyerekek is, akik jelmezbe öltöztek. Volt, aki csak rajzolt bohóc arccal érdemelte ki az édességet, de akadt egy kis zöld dinoszaurusz is.

A remek hangulatot csak fokozta, amikor meggyújtották a kiszebábot, s a busók, illetve a vállalkozó szellemű érdeklődők kólót táncoltak. Azt is megtudhatták, hogy a valódi mohácsi busójárás három hét múlva kezdődik, s ezerötszáz maszkos-subás résztvevő vonul majd végig Mohácson. A honismereti kör tagjai a téltemetés résztvevői teával és hókiflivel kínálgatta.

navigate_before
navigate_next

A busójárás után az Ady Endre Művelődési Házban az Apátfalvi Pódiumszínpad vitte színre Gárdonyi Géza: A bor című darabját.