Térség Top

Finnyás volt a templomkilincstolvaj Pitvaroson

Az evangélikus egyház felügyelőjét sokkolta, amikor január 30-én kulccsal kinyitotta ugyan a pitvarosi templom főkapuja zárját, de hiába nyúlt a kilincs után. A tolvaj ugyanis leszerelte és ellopta a kilincseit és a zár körüli díszes cilindereket, és a templomba is behatolt de az értékes oltárgyertyákat már nem vitte el. A térfigyelő kamerák karbantartás miatt éppen nem működtek. A kép illusztráció.

– Január 30-én még nagy hó volt, s elvakított, amikor be akartunk menni a templomba. Így csak megszokásból dugtam az ajtózárba a kulcsot, kétszer elfordítottam, s nyúltam a kilincsért, de lecsúszott a kezem. Nagy megdöbbenésemre azt tapasztaltam, hogy eltűnt a kilincs, de a levélmintára kivert cilinder is. Szörnyű érzés volt! – idézte fel a Makó Híradónak a pitvarosi, használaton kívüli evangélikus templom kilincsei ellopása felfedezését Dénes Erzsébet, az evangélikus egyház felügyelője. Őt valósággal sokkolta a felfedezés.

A templomba akkor azért akartak bemenni, hogy a harangozó az egyik elhunyt egyházi tagért meghúzza a harangot. Az azonnal kiderült, hogy a tolvaj a főbejárat külső és belső kilincse és díszes cilinderei mellett az oldalbejárat külső kilincsét is magával vitte, de nem felejtette a helyszínen a zár körüli míves foglalatokat sem. A lopás híre, miután azt elsőként a Délmagyarország megírta, végigfutott az összes médián.

– Éppen arra jött a polgármester, aki végül segítséget adott: az önkormányzat brigádja ideiglenes megoldásként fűtéscsőből hajlított egy új kilincset a főajtóra – mondta Dénes Erzsébet, aki a lopás tényét bejelentette a templomtól néhány háznyira lévő rendőrőrsön. – Reménytelen az eset, úgy gondolom, hogy soha sem találják meg az ellopott kilincseket. Bár van térfigyelő kamera a környéken, csakhogy karbantartás miatt nem működött. Így a tolvajoknak nem kell tartaniuk attól, hogy megörökítette volna őket. De lehet, hogy meg is zavarták őket, mert a főkapunk ugyan be is mentek, mert belülről is elvitték a kilincset, de az oldalkapuról csak a külső hiányzik.

Az egyházi felügyelő szerint a tolvajok megrendelésre dolgozhattak, ugyanis a díszes, értékes oltárgyertyákat – bár bementek a templomba – nem vitték el.

– Az eset után a templomban fellelhető értékeket átvittük a plébániára, melyen jól olvasható, hogy kamerával ellenőrzött terület – tette hozzá. Dénes Erzsébet elképzelhetőnek tartja, hogy a pitvarosi templomajtó lelopott kilincsei valamelyik, a Dunántúlon lévő felújított kúria kapujára kerülnek majd.

A meglehetősen rossz állapotban lévő (ezért használaton kívül álló) Aigner Adolf tervei alapján épült, bizánci stílusú, 1882-ben felszentelt evangélikus templomot, mely beázik, s potyog a mennyezete és a külső vakolata is, de eddig nem sikerült felújítani.

– Összesen 21 fős a helyi gyülekezet, mely tagjai idősek, így önerőből nem tudnánk a templomot felújítani. Már csak azért sem, mert két-három évvel ezelőtt az evangélikus egyház felbecsültette a felújítás költségeit, mely akkor 200 millió forintra rúgott volna. Az 1990-es évek elején pedig az akkori műemlékvédelem a helyszíni szemlét követően arról rendelkezett, hogy egy leendő templomfelújítás esetén vissza kell állítani az eredeti állapotot, azaz a sekrestyét és meg kell szüntetni a későbbi leválasztást is.