Belföld Hírek

Egyre erősebb az antiszemitizmus a baloldalon

Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde, végtelenül kínos és káros – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára.

A Jobbik jelenlegi két társelnöke egy volt skinhead és egy zsidók listázására agitáló antiszemita. Karácsony Gergely meggondolatlan magyarázkodása, csakúgy mint a demokratikus ellenzék más vezetőinek és véleményformálóinak kettős beszéde, végtelenül kínos és káros, mert akarva-akaratlanul olyan közszereplőket, nyilatkozatokat és nézeteket legitimálnak, amelyek a történelem legsötétebb időszakait idézik – kommentálta a lapnak nyilatkozva Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára a zuglói polgármester Hír TV-s nyilatkozatát. A Magyar Hírlap megírta, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje egyebek mellett arról beszélt, nem tartja nácizmusnak a zsidók listázását. Korábban, 2012-ben óriási botrányt kavart Gyöngyösi Márton jelenlegi Jobbik-frakcióvezető erre vonatkozó parlamenti felvetése, amely ellen a teljes balliberális oldal mellett a Fidesz is felemelte a szavát. Akkoriban a Karácsonyt támogató Bajnai Gordon és Mesterházy Attila, az MSZP korábbi elnöke is kijelentette, a nácikkal, azaz a Jobbikkal semmilyen körülmények között nem lehet összefogni, a Fidesznek pedig el kell határolódnia a Vona-párttól. Mesterházy az Origónak most nem volt hajlandó kommentálni Karácsony nyilatkozatát.

Szalai Kálmán úgy véli, Karácsony Gergely és a baloldali, valamint liberális ellenzék vezetői az egész társadalom és különösen a saját szavazótáboruk felé is felelősséggel tartoznak. Nem véletlen, hogy a Tett és Védelem Alapítvány megrendelésére, a Medián Társadalomkutató Intézet közreműködésével készített kutatás eredményei azt a szomorú tendenciát mutatják, hogy az elmúlt három évben az MSZP szavazótáborában közel húsz százalékkal növekedett az antiszemita nézeteket vallók aránya – hívta fel a figyelmet. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija lapunknak elmondta, a zsidóság számára az antiszemitizmus elleni cselekvés nem egy politikai kártya, amelyet igény szerint lehet éppen a színére vagy a visszájára fordítani. Számunkra ez a mindennapi biztonság kérdése. A Jobbikot nem az aktuális választási törvény következményei teszik elfogadhatatlanná, hanem az, hogy antiszemitizmusban és rasszizmusban fogant – húzta alá.

Karácsony később az ATV-ben beszélt botrányos nyilatkozatáról Gyöngyösi zsidólistázós felvetése kapcsán. Megerősítette, 2012-ben ott volt azon a „tüntetésen, amit ez a mondat kiváltott. Én a Jobbik jelenlegi frakcióvezetőjét nem tekintem náci politikusnak, az önkormányzati választásokon való együttműködést a Jobbikkal továbbra is jónak gondolom”. Ugyanakkor az interjúról szólva megjegyezte, lehet, hogy ott kellett volna hagynia a beszélgetést és kisétálni a stúdióból. Az exjobbikos, jelenleg a Mi Hazánk Mozgalomban politizáló Volner János szerint a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje „belépett a mókamester kategóriába”. Az Echo TV-nek nyilatkozva beszélt arról is, lesz újabb jobbikos politikus, akiről kerülhetnek elő videó- vagy hangfelvételek.

Karácsony eközben zulgói polgármestersége kapcsán is magyarázkodni kényszerülhet. A 24.hu írta meg, hogy a CivilZugló Egyesület szerint a fizetős parkolás üzemeltetése 2017-ben csaknem négyszázkilencvenmillió forintos mínuszt termelt az önkormányzatnak, tavaly pedig további kétszázötvenmilliós veszteséget. A szervezet közölte, a parkolás bevezetésekor még milliárdos nyereséget ígértek.

 

Forrás: magyarhirlap.hu | Borítókép: MTI/Máthé Zoltán