Belföld Hírek Top

Ne dőljön be – a NAV-nevében gyűjtenek adatokat

Közeleg az szja-bevallás: erre lecsapva ismeretlenek a NAV nevében küldenek e-maileket, amely segítségével adatokat szeretnének lopni a gyanútlan polgároktól. Ne dőljenek be!

SPAM-üzenetként érkezett az alábbi levél: a szövegből jól süt, hogy valami nincs rendben ezzel a kéréssel. Az “Szja-bevallás” témájú e-mail arra kéri a gyanútlan embereket, hogy egy linkre kattintva ellenőrizzék az elkészült adóbevallást. Bár első olvasásra becsapós, az elköszönésnél már jelezni kéne a vészharangoknak: a linkre kattintva adathalászat áldozataivá válhatnak a levél címzettje.

Mint ismeretes: idén a NAV már mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó. Az egyéni vállalkozóknak továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított adóbevallási tervezet, mely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza. A tervezetek március 15-étől elérhetőek a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálról (www.magyarorszag.hu) egyaránt.

Portálunk megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, akik ezt válaszolták:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Ujra_csalok_elnek_vis20181015.html), valamint facebookos profilján elérhető az adathalászatra történő figyelmeztetés, ami már hónapokkal ezelőtt több helyen meg is jelent a sajtóban.

Az ilyen jellegű csalásokban közös, hogy előbb-utóbb egy olyan oldalra irányítják az ügyfelet, ahol bankkártyákra vonatkozó adatokat kérnek. Fontos tudni, hogy a NAV soha, semmilyen eljárásban nem kér az adózóktól bankkártya adatokat, ezért rendkívül lényeges, hogy senki ne adja meg a csalóknak ezeket az információkat, mert az ebből eredő károkért a NAV nem vállal felelősséget!

A túlfizetésekre vonatkozó adóigazgatási értesítési gyakorlat merőben eltér a csalók által alkalmazott módszertől. Amennyiben valakinek valamilyen adónemben túlfizetése van, úgy arról az adózó ügyfélkapun keresztül, vagy adószámla-kivonaton kap értesítést.