Hírek Makó Top

Az új könyvtárba kerül Kubinyi Anna műve

A makói származású Kubinyi Anna alkotását, a Maros-partot újították fel makói horgolók. A befejezett mű az új József Attila Városi Könyvtárban kap majd helyet.

Valószínű sokak emlékeznek a városházából arra a szőtt műre, amely a Maros-partot ábrázolja: a lógó gyökérindákból valószínű sok kisgyermek vitt haza egy kevés kendert, vagy csak simogatta meg. Kubinyi Anna műve később a Hagymaházba került át, azonban úgy tűnik, egy új korszak kezdődik számára.

Kubinyi Adrienn, a makói származású Kossuth-díjas magyar gobelintervező, textilművész lánya elárulta, édesanyja úgy érezte, a hánytatott sorsú Maros-part sosem fog régi pompájában ragyogni, le is mondott róla. Hozzátette: édesanyja inkább újra szerette volna szőni az alkotást, mintsem restaurálja. Végül a makói „Horgoljunk Magdival” horgoló klub tagjai 200 munkaóra alatt felújították a Maros-partot. Kupeczné Gilicze Magdolna klubvezető azt nyilatkozta, először féltek a munkától, azonban nagy löketett adott, hogy a Kubinyi-lányok többször ellátogattak hozzájuk és biztatták őket.

Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója elmondta, a városi önkormányzat 1988-ban rendelte meg a textilgobelint, amely évek a Hagymaházban volt, azonban 2019-ben új helyre kerül: az újjáépített könyvtárba állítják majd ki.