Hírek Makó Top

Városi koncepció a felelős ebtartásért

10 millió forintos pluszkeretről szavaz holnap a képviselő testület, amelyből egy négypontos programban ösztönöznék a lakosokat a felelős állattartásra. Az intézkedésre azért kerülne sor, mert visszatérő probléma a városban a kóbor ebek kérdése.

Az ebrendészeti telep kapacitásának növelése, a nem kívánt szaporulat csökkentése, a hatósági intézkedést igénylő ügyekben hatékonyabb fellépés. Többek között ezeket a célokat tűzi ki az a koncepció, amelyről a holnapi testületi ülésen döntenek a képviselők.

A 2019-es költségvetésből ehhez a határozat javaslat szerint 10 millió forint plusz forrást biztosítana a város. A koncepció szerint a kóbor ebekkel kapcsolatos bejelentések nagy része a Honvéd városrészből érkezik, és bár a közvetlen problémát az állatok okozzák, emögött gyakran a nem megfelelő emberi hozzáállás van. Az ilyen ügyben indított hatósági eljárások száma ráadásul növekszik, míg 2016-ban 16 ilyen indult, 2017-ben már 24, 2018-ban pedig 26.

A felelős ebtartást ösztönző koncepció ezért négy pontban határozza meg a szükséges intézkedéseket:

Ivartalanítási program

Egy elkülönített összeg terhére ebben a költségek egy részét, vagy az egészet. Erre meghatározott létszámban, a jelentkezések sorrendjében kerülne sor, a kutyatartókat pedig esetleg állateledellel, vagy vásárlási utalvánnyal ösztönöznék a részvételre.

Kutyafuttatók létesítése

Az erre alkalmas helyek felmérésével kezdődne, majd a lakossági igényeknek és a pénzügyi keret mértékének megfelelően valósítanák meg.

Kiemelt figyelem az állattartás körülményeire, szigorúbb fellépés

A koncepció szerint a felelős állattartás ösztönzésének az egyik eszköze, ha nyilvánvalóvá válik, hogy az állatokkal való rossz bánásmód nem marad büntetlenül, az elkövetőkkel szemben az illetékes hatóság hatékonyan és szigorúan lép fel. Ennek érdekében az állattartási ügyeket kiemeltként kezelik, a jegyző a lehető leghamarabb lefolytatja az eljárást, a határozat rendelkezéseinek betartását pedig visszaellenőrzi.

Gyepmesteri telep bővítése

Jelenleg 23 kenel van elhelyezve, ezt további 5-6 építésével bővítenék.