Kiemelt hírek Makó

Rémálom a Hunyadi utcában

Tegnap reggel váratlanul ellepte a rendőrség a Hunyadi utcát Makón, az ügyről hivatalos tájékoztatásként mindössze annyit közöltek, hogy egy személyt biztonsági intézkedéssel kórházba szállítottak. Utánajártunk, és egészen elképesztő történetre bukkantunk, ami ráadásul nem is előzmény nélküli.

A huszonéves fiatalember gyakran viselkedik fenyegetően, volt, hogy ajtókat rúgott be, néhány napja pedig olyan dúlást rendezett a lépcsőházban, hogy a rendőrséget is ki kellett hívni.

Több mint 12 évvel ezelőtt, 2006-ban így írt a Délmagyarország arról a férfiról, aki az egyik Hunyadi utcai társasházban lakik Makón. Ő volt az, akit tegnap nem mindennapi rendőri intézkedéssel szállítottak kórházba, mert a lakók szerint azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja, felrobbantja az épületet. Úgy tudjuk a mentők és rendőrök közel egy órán keresztül próbálták rábeszélni, hogy jöjjön ki a lakásból, majd miután ez nem sikerült, végül rátörték az ajtót, és elvitték.

A férfi egyedül él, édesanyja 2006-ban azt nyilatkozta az újságnak, hogy mivel nagykorú, nem is kényszerítheti arra, hogy vele lakjon. A fián 18 évesen jelentkeztek először betegség nyomai, és mint kiderült, skizofréniás. A viselkedése ezzel együtt is szerinte legfeljebb kissé különcnek mondható, mondta 12 évvel ezelőtt.

Több lakóval is beszéltünk, akik előzetesen jelezték, csak akkor nyilatkoznak, ha nem írjuk le a nevüket. Panaszaik teljes mértékben egybehangzóak voltak, annyi különbséggel, hogy a férfihoz közelebb lakók többet, míg a lejjebb élők valamivel kevesebbet észlelnek az olykor agresszív viselkedéséből. Azt is nagyon fontosnak tartották kiemelni, hogy

teljes mértékben megértik azt, hogy a férfi nem tehet a betegségéről, illetve sajnálják is őt, de így egyszerűen nem tudnak tovább élni.

A lépcsőházban 18 lakás van, több kisgyermekes család is, akik szabályosan rettegnek tőle. Amikor a férfi „önmaga”, akkor semmi probléma nincs vele, ám teljesen kiszámíthatatlanul változik meg a kedélyállapota, minden előzetes jel nélkül.

Ilyenkor jellemzően kiabál a lépcsőházban, többször betörte az egyik lakó ajtajának ablaküvegét, illetve volt, hogy addig rugdosott egy ajtót, amíg az széttört. Arra is volt példa, hogy éjszaka akart bemenni lakásokba, illetve halálosan megfenyegetett lakókat. A házból volt, aki el is költözött már a férfi miatt. Többször előfordult, hogy rendőrök vitték el, ám rövid időn belül minden alkalommal kiengedték a kórházból.

Hasonló eset történt néhány évvel ezelőtt Szeged-Kiskundorozsmán, ott egy testvérpár keserítette meg a környékben élők életét. A különbség ott annyi volt, hogy magánházban laktak, ám ők is fenyegették a szomszédokat, zaklatták, sértegették őket, éjszaka becsöngettek hozzájuk. Ott még az is előfordult, hogy saját ürüléküket öntötték ki az utcára.

A makói esethez hasonlóan több mint tíz évig állt fenn ez a helyzet, míg az érintett lakók egy jogi képviselő segítségét kérték. Az eset nagy port kavart fel, az illetékes hatóságok végül intézkedtek, a testvérpár egyik tagját azóta úgy tudjuk bentlakásos intézményben ápolják, a másik férfival pedig már nincsenek problémák.

A két eset hasonlósága miatt felvettük a kapcsolatot a szegedi lakosok érdekképviseletét ellátó jogásszal, aki azt ígérte portálunknak, hamarosan segít tájékozódni abban, hová fordulhatnak a Hunyadi utcai társasház lakói, illetve milyen jogok illetik meg őket. Meg fogjuk keresni az illetékes hatóságokat is, hiszen ha több mint 12 év alatt nem oldódott meg megnyugtatóan ez a kérdés, akkor önmagától valószínűleg soha nem fog.

2006-ban a férfi édesanyja a növekvő panaszok hatására a Délmagyarországnak azt mondta: nem zárkózik el attól, hogy a fiú lakását eladja, és helyette magánházat vegyen neki. Ez azonban szerinte nem megy egyik napról a másikra. Ami egyébként igaz is, csak éppen azóta rengeteg idő eltelt, és a lakóközösség újra és újra ugyanazokat az atrocitásokat éli át. Az ígéretnek már akkor sem hittek, úgy látszik nem is alaptalanul.

Borítóképen a rendőrségi akcióról készült lakossági fotó (forrás: a Makói Városi Televízió Facebook oldala)