Térség Top

Február közepétől népkonyha működhet Kiszomboron

Egy helyi népkonyha kialakításához kérte a kiszombori önkormányzat beleegyezését és némi segítségét, a gyulai Gordiusz Alapítvány. Az idősek otthonába tervezett egytál étel osztásának zöld utat adtak a képviselők.

Nem gördített különösebb akadályt a kiszombori képviselő-testület, a gyulai székhelyű Gordiusz Alapítvány azon kérelme elé, hogy népkonyhát működtetnének a faluban. Annak ellenére sem, hogy a községben működik a szociális étkeztetés. Mint azt a képviselők a legutóbbi testületi ülésen elmondták, ugyan némileg tartanak attól, hogy a szociális étkeztetésben térítési díj ellenében részesülők egy része majd az ingyenes népkonyhát választja.

Szegvári Ernőné elmondta, hogy a Szegeden négy népkonyhát is üzemeltető alapítvány a szomszédos Ferencszálláson is üzemeltet ilyet, s az ottani polgármester szerint is sikeresen.

A testület döntése szerint az egytál ételt osztását a helyi idősek otthonában végeznék (itt működik tálalókonyha és akadálymentesített a bejárat). ehhez a helyet és a kért egyetlen az amúgy is itt foglalkoztatott közmunkást a település biztosítja. A ebédet délután fél 1 és és fél 2 között osztanák, s azt ételhordóban lehet majd hazavinni.

Mint az elhangzott, az önkormányzat ezt nem szállíthatja házhoz, mint azt teszi a szociális ebéddel, s míg az utóbbi levesből és második fogásból áll, az egytál étel csak egyetlen (második) fogásból.. Ráadásul a népkonyha majdani működése nem befolyásolja a szociális étkezés eddigi gyakorlatát. A testületi ülésen az is kiderült, hogy majdan regisztrálnia kell annak, aki igénybe szeretné venni a népjóléti konyha szolgáltatását. S az egytál ételt mindenki csak a magának viheti el! A maradék visszaszállításáról pedig a Gordiusz Alapítványnak kell gondoskodnia.

A Gordiusz Alapítvány hátterében egyébként a Magyar Pünkösdi Egyház áll. Bár az alapítvány honlapja egy ideje karbantartás alatt áll, de az interneten megtalálható a „Minőségfejlesztés a segítők segítéséről a szociális szolgáltatásnyújtásig” projektjük leírása, amit az említett egyház a békéscsabai Közösségi Misszióval és a gyulai Gordiusz Intézménnyel kíván megvalósítani hat hónap alatt, s ehhez mintegy 52,5 millió forint pályázati támogatást nyertek.

A Gordiusz tevékenységi körében a pszichiátriai betegek nappali ellátásán és a felnőttképzésen túl az étkeztetés is szerepel, így vélhetően  ebből finanszírozzák a népkonyhákat: Szegeden és Szentesen többet is, de működtetnek ilyet Kisteleken, Bakson, Sándorfalván, Fábiánsebestyénen, Nagymágocson, Nagytőkén, Dócon, Szatymazon, Zsombón és Kiskunhalason is.