Kiemelt hírek Makó

A Czeglédy-ügy makói szála

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt a volt szocialista politikus és 20 társa ellen. A vád szerint több mint 6 milliárd forint adót csaltak el, ennek egy részét a makói (majd szegedi) Kopernikusz Iskolaszövetkezeten keresztül.

A vádemeléssel újra a figyelem középpontjába került Czeglédy Csaba ügye, akit 20 társával többek között különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolnak, Czeglédyt emellett gazdasági család bűntettével is.

Az ügyet érintően azonban korábban már született egy ítélet, méghozzá a Humán Operátor Zrt.-vel kapcsolatban álló Kopernikusz Iskolaszövetkezethez kötődően. Tavaly szeptemberben, első fokon két vádlottat 3,5 illetve 2,5 éves letöltendő börtönbüntetést kapott ennek a szövetkezetnek két korábbi vezetője.

Ennek előzménye, hogy a makói, majd később szegedi székhellyel működő Kopernikuszhoz kötődően még 2013-ban kezdett el vizsgálódni a NAV, miután több százmilliós forgalmat bonyolítottak, de ezután adót nem fizettek. A nyomozás két évig tartott, vádemelés lett belőle, méghozzá üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt.

A nyomozás során kiderült, ez az iskolaszövetkezet gyakorlatilag semmilyen tényleges tevékenységet nem végzett, a diákokat a Humán Operátor Zrt. kereste, és a munkakiosztást is ők irányították, jellemzően multinacionális cégekhez. Az országos hálózat felderítése csak ezután kezdődött meg, amellyel kapcsolatban most Czeglédy Csaba is a vádlottak padjára ül.

Ez a makói szál tehát csak egy része az egésznek, a Kopernikusz által be nem fizetett adó mintegy 440 millió forint, összességében viszont több mint 6 milliárd forint az, ami az ügyészség szerint felróható. A Pesti Srácoknak korábban az egyik elítélt iskolaszövetkezeti vezető úgy nyilatkozott, hogy végig azt hitték Czeglédyék intézik az adófizetési kötelezettségeket.

A másodrendű vádlott védője szerint egyébként a büntetés túl súlyos, ezért fellebbeztek is. Az ügyvéd azt mondta a lapnak, főként azért szeretnének enyhítést, mert ügyfele beismerő vallomást tett, és a hatóságokkal teljesen együttműködtek. Azt is hozzátette, egyetértenek abban a vádhatósággal, hogy az adócsalást nem a Kopernikusz iskolaszövetkezet követte el, hanem az a cég, amelyik a számlákat befogadta. A védő szerint viszont első fokon a legfontosabb célt elérték, védencét nem konkrétan a költségvetési csalás miatt, hanem abban való részvételért találták bűnösnek.

A Czeglédy Csaba elleni vád szerint a volt szocialista politikus mint a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője 2011-től egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja az volt, hogy csökkentsék a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségét és mentesüljenek a személyi jövedelemadó (szja) megfizetése alól.

A működés során több magyarországi multinacionális vállalatnak, vállalkozásnak közvetített diákmunkaerőt 2011 és 2017 között. A közterhek megfizetésének elkerülése céljából Czeglédy Csaba iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Humán Operátor Zrt. állt.

A főügyészség azt is közölte, Czeglédy Csaba a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

Forrás: Pesti Srácok, MTI