Hírek Külföld

Több tízezren akarnak Európába indulni

Közeledik a tavasz, így ismét megindulnak a bevándorlók Európa felé – erre figyelmeztetett egy szakértő az M1-en. A befogadótáborokban ragadt embereknek és a csempészeknek is az az érdekük, hogy a tél vége után minél előbb újrainduljon az üzlet. Több tízezren vannak a Balkánon, közülük több ezren Boszniában.

Csapatokba verődve tanyáznak a migránsok a bihácsi befogadóközpont udvarán. Nagyjából kétezren vannak a táborban: afgánok, irakiak, irániak, szírek, vagy például pakisztániak. Nehezen jönnek ki egymással, folyamatosak az összetűzések közöttük – hangzott el az M1 Híradójában.

Legutóbb péntek este csaptak össze, akkor hatalmas tömegverekedés volt a befogadóközpontban. Mintegy 300-an, ágyakból kiszerelt vasrudakkal, kövekkel, botokkal, poroltókkal ütötték egymást. Az M1-nek az egyik migráns arról beszélt, hogy az afgánok egy nagyobb csoportja miatt tört ki a balhé, mert pénzt és telefonokat loptak.

A rendőrség pénteken alig bírta szétválasztani a verekedőket. Végül nyolc afgánt, két indiait és egy pakisztánit vettek őrizetbe. Egy rendőrségi szóvivő azt mondta, minden rendőrt kiküldtek a helyszínre és különleges egységeket is bevetettek.

A tömegverekedésben negyvenen sérültek meg. Arc, fej, hátsérülésekkel, törésekkel zúzódásokkal szállították őket kórházba.

Visszatérők a verekedések

A gyárépületben kialakított központban egy hete is összeverekedtek, akkor botokkal és vascsövekkel támadtak egymásra. A felvételek alapján látható, ahogy egy bevándorló megpróbált elmenekülni támadói elől, egyikük azonban utána futott és egy székkel addig ütötte a hátát, amíg összeesett.

Nemcsak a táborban történnek incidensek. A migránsok rendszeresen követnek el bűncselekményeket a városban is, a rendőrség adatai szerint házakba törnek be, üzleteket rabolnak ki.

Megrémisztik a helyieket

Egy helyi nő azt nyilatkozta, korlátozzák őket mozgásukban, tarthatatlan a helyzet, gyermekeiket nem merik kiengedni a játszótérre sem. A verekedések oka, hogy sok eltérő vallású, kultúrájú bevándorló van összezsúfolva egy helyen. Az egymás közötti feszültséget pedig tovább fokozza, hogy sokszori próbálkozás után sem jutnak tovább Európába – erről beszélt Kis-Benedek József az M1-en. A biztonságpolitikai szakértő szerint a migrációs nyomás tavasztól még tovább fokozódik majd.

Boszniában csaknem ötezer migráns tartózkodik jelenleg, de folyamatos az utánpótlás, és a próbálkozások is, a rendőrök naponta fognak el határsértőket a horvát-bosnyák szakaszon.

Forrás: hirado.hu