Hírek Top

Rizikószűrésekkel és tanácsadással készültek a rák elleni küzdelem világnapján Szegeden

A világnap alkalmából hétfő délelőtt a Csongrád Megyei Kormányhivatal egészségvédői a szegedi Rákóczi téri épület aulájában várták azokat, akik szerettek volna többet megtudni a téma kapcsán, emellett pedig többek között az emlő önvizsgálatát is megtanították az érdeklődőknek, de rizikószűrésekkel is készültek.

A rák elleni küzdelem világnapját 2000 februárjában, a Párizsban tartott első világkongresszusán hirdette meg a Nemzetközi Rákellenes Unió (International Union Against Cancer – UICC). Mivel a történelmi dokumentumot február 4-én írták alá, a mai napig ekkor hívják fel a figyelmet a világméretű összefogásra. Ehhez kapcsolódva a Csongrád Megyei Kormányhivatal hétfő délelőtt három órán keresztül várta tanácsadással és rizikószűrésekkel az érdeklődőket.

Mint dr. Bosnyákovits Tünde portálunknak elmondta: világszerte a rákos megbetegedések 14 millió embert érintenek, a szakértők szerint ez 2025-re 20 millió megbetegedést fog jelenteni. Az európai átlaghoz képest pedig Magyarországon sokkal rosszabb a helyzet: százezer lakosra 2000 megbetegedés jut. A daganatos megbetegedések közt első helyen a hörgőrák áll, a férfiak és a nők közt is. A második helyet a férfiaknál a vastagbél rákos megbetegedései, a nőknél az emlőrák foglalja el.

– A dohányzás szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a tüdő hörgőrákon kívül van még egy csoport, amit egyértelműen a dohányzás, illetve az ehhez kapcsolódó alkoholfogyasztás okoz, ez a szájüreg daganatai. Ha ezt a két csoportot összerakjuk, akkor olyan 35-40% az arányuk a daganatos halálozások között – hangsúlyozta a megyei tisztifőorvos, aki kérdésünkre elmondta: eltérőek az adatok annak kapcsán, mennyire tudatosak az emberek.

– Csongrád megyében viszonylag jól állunk, az emlőszűrések tekintetében 63 százalékos a behívottaknak a részvétele, ez országos szinten csak egy 45%-os arány. Azt gondolom, hogy a mai fiatalok lehetnek a bázisai a mi egészségfejlesztő tevékenységünknek. Talán az internet pozitív hatását említhetném, hogy jóval hamarabb eljutnak ismeretek a fiatalokhoz – fogalmazott dr. Bosnyákovits Tünde, aki példaként említette az applikációkat, amelyek az egészséges táplálkozásra, a mozgásra vagy a folyadékfogyasztásra is biztatják a felhasználókat. A szakember egyébként személyesen azt tanácsolja, hogy minden nő évente keresse fel nőgyógyászát, akkor is, ha nincs panasza. A vastagbélrák-szűrés kapcsán elmondta: ennek szűrése most indul be országosan, ezt kétévente érdemes elvégezni, férfiaknak és nőknek is.

A délelőtti programon számos statisztikát is bemutattak a résztvevőknek, többek között egy folyamatosan frissülő listán az is látható volt, hogy az adott időpontban a világon hány szál cigarettát szívtak el a mai napon. Egy segédeszköz segítségével megtanították az emlő önvizsgálatát is, hogy hogyan kell kitapintani a daganatot, illetve zsírszázalék mérést is végeztek, továbbá a testtömeg indexet is meghatározták.