Térség Top

Pezsgő programsorozatot tervez a kiszombori honismereti kör

A Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör erre az esztendőre is pezsgő programsorozatot szervezett az érdeklődők számára. Lesz az idén is busójárás, színházi- és operaelőadás, emlékkő állítás és számos népszerű, már megszokott program. A képen az egyik érdekes program a lovasszánkózás. Nagyobb hó kell hozzá.

A kör többek közt Kerekes Éva makói hegymászót hívta meg Kiszomborra, aki januárban érdekes előadást tartott arról, hogyan mászta meg a nepáli 8000 méternél magasabb hegycsúcsokat.

Február 9-én rendezik a Busós télűzést, majd este 6-kor az Ady Endre Művelődési Házban az apátfalvi Pódium Színpad mutatja be A bor című darabot. Február 18-án délután a hagyományos rétessülést rendezik, de ebben a hónapban Matos Zoltán előadásával folytatódik a Lássunk tisztán előadás-sorozat: Miért így számolunk? címmel.

Március idusa előtt az Opera Nagykövete-Bánk bán előadása lesz látható az Ady Endre Művelődési Házban, a tagok ebben a hónapban tesznek látogatást az új makói levéltárban, de kiadványokat szerkesztenek, tárgyakat restaurálnak és gyűjtőmunkát is végeznek

Április 20-án nagyszombati süteményvásárra várják majd a helybélieket, s másnap lesz a megszokott Húsvétolójuk.
Ebben a hónapban festik és gaztalanítják majd az út menti kereszteket. Felállítják a sándormajori emlékkövet, s Urbancsok Zsolt tart előadást a Zomborról mindenkinek sorozatban.

Május elsején retró majális tartanak, de ebben a hónapban érkezik a budapesti fiatalok operaelőadása. A községi gyermeknapon kemencében is sütnek majd. Sípos József mezőgazdasági tanácsok pedig a prevenciós ismeretterjesztő előadás-sorozat részeként ad majd hasznos tanácsokat.

A honismereti kör május 9-11-a között három napos észak-magyarországi, kirándulást tervez, melyen eljutnak majd Sárospatakra is, s ebben a hónapban rendezik a honismereti vetélkedő első-és alsó tagozatos döntőit.

Az idei június sem múlik el a Szent Iván-éji tűzugrás, a táncház és a Zenés Nyári Esték nélkül, de
folytatódik az Érdekességek a nagyvilágból sorozat is.

Július elején a Zenés Nyári Esték részeként ismét rendeznek koncertet a rotundában. A július 1-5. között zajló Honismereti táboran a – Móra korabeli kézművességekkel ismerkednek meg a gyerekek.

Július 13-án nyílik és augusztus 17-én zár az idén immár 11 éves Kiszombori Kukorica-útvesztő Fesztivál.

Az augusztus nagyobb részébe az útvesztőnél lesznek programok, de ebben a hónapba betervezték még a Királyhágóhoz, azaz Erdély határához való kirándulást.

Szeptemberben a falunapon honismereti napot szerveznek, s ekkor nyitják meg a község műemlékeit az érdeklődők számára. Ebben a hónapban folytatódik az Érdekességek a nagyvilágból előadás-sorozat.

Októberben rendeznek jótékonysági estet, október 6-án emlékműsort és fáklyás felvonulást folytatódnak a Honismereti téli esték, egészen februárig. Folytatódnak a kemencés sütések, Védjük meg magunkat! Címmel lesz ismeretterjesztő előadás is.
Novemberben a köri kártyanaptár-munkálatokkal foglalkoznak a tagok, de emellett megrendezik
a Zomborról mindenkinek – Históriás előadás sorozat harmadik részét.

December 1-jén az adventnyitásban, betlehem állításban és az aranykapu vásárban vesznek részt, de az év utolsó hónapja nem múlik el a Luca-napi bolondozások, a szeretet nevében való gyűjtés, a Rónay kúriában rendezendő zenés est és ha lesz elegendő hó, akkor a gyerekeknek szervezett lovasszánkózás nélkül. És az évet szilveszteri koccintással zárják a helytörténeti gyűjteménynél.