Belföld Hírek

Önfeladásban az MSZP, beadták a derekukat

A Magyar Hírlap hétértékelője. Az ellenzéket csak a közös ellenségkép tartja össze, minden elvet és ideológiát levetkőznek, hogy az elképzelt gonoszt le tudják győzni – mondta Boros Bánk Levente.

Teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen az MSZP részvétele az előválasztási versenyben Boros Bánk Levente politológus szerint. Az elemző úgy véli, egyik balliberális jelöltnek sem lesz értékelhető programja. A múlt heti európai parlamenti vita kapcsán arra mutatott rá, hogy a brüsszeli elit saját hatalmát félti, ezért támadja a vele szemben az alternatívát megtestesítő magyar kormányfőt.

Valójában az MSZP önfeladása zajlik a mostani előválasztáson – mondta az elmúlt hét eseményeit értékelve Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója. Kifejtette: egy korábban kormányon is lévő politikai erő beadta a derekát több kis pártnak, és nagy az esélye annak, hogy végül beáldozza a saját jelöltjét egy jelentéktelen párt főpolgármester-jelöltjével szemben. Ez a szocialisták szempontjából teljesen értelmetlen és értelmezhetetlen – fogalmazott az elemző, rámutatva ugyanakkor, hogy az MSZP már évek óta ugyanezeket a köröket futja. Ezzel együtt szerinte az is beszédes, hogy a szocialisták évek óta nem tudnak egy ütőképes jelöltet elindítani a választásokon. Ha ugyanis lenne ilyen, nem érdekelné őket az előválasztás.

Boros Bánk szerint az előválasztással jár, hogy a jelöltek egymást támadják, kérdés persze, hogy ennek milyen hatása lesz a választókra. Az látszik, hogy egyiküknek sincs értékelhető programja, és valószínűleg nem is lesz. De a politológus szerint nincs is nagyon mire programot alkotni, hiszen két modell áll a budapestiek előtt: a Demszky-féle rombolás és a Tarlós István-féle építkezés és fejlődés. Boros Bánk szerint az ellenzéki jelöltek csak azért kapaszkodnak a „zöld-Budapest” ígérgetésébe, mert a Városliget átalakítása pár tiltakozót megmozgatott.

A Jobbik és annak elnökének nyilvánosságra kerülő náci botrányai kapcsán Boros Bánk azt a kérdést emelte ki, hogy a Jobbikkal szövetkező balliberális pártok hogyan fogják megmagyarázni nyugati elvtársaiknak, hogy egy volt szkinhed által vezetett párttal állnak össze. Az elemző szerint az ellenzéki pártokat csak a közös ellenségkép tartja össze, minden elvet és ideológiát levetkőznek, csak hogy az általuk elképzelt gonoszt le tudják győzni.

A Jobbikon belül pedig nincs már olyan, aki számon kérné botrányai miatt a pártelnök Sneider Tamást –tette hozzá a politológus.

A hazánkról szóló újabb európai parlamenti vita kapcsán elmondta: Magyarországot kinevezték bűnbaknak, és mivel hazánk egy szimbólummá vált, szükségük van az ilyen eseményekre, hogy mozgósítsák saját táborukat. Ez már nem rólunk szól, hanem arról, hogy féltik hatalmukat, a balliberális dominanciát. Ellenfeleiket igyekeznek dehonesztálni, korábban náci és antiszemita jelzőket aggatták rájuk, most a populistát. A technika tehát a régi, s ugyanazt látjuk európai és magyar szinten egyaránt. Orbán Viktor itthon és külföldön is az alternatívát testesíti meg az ő hatalmukkal szemben, ezért támadják folyamatosan – fejtette ki a politológus.

A magyar gazdaság eredményeit méltató OECD-elemzés kapcsán Boros Bánk hangsúlyozta: a tények makacs dolgok, magukra valamit adó intézmények pedig nem fogják a valóságot elhazudni.

Borítókép: MTI Fotó/Mohai Balázs | Magyar Hírlap.