Kiemelt hírek Térség

Első a biztonság: Csanádpalota

A település közvetlen közelében két határátkelő is van, ami itt történik, az fokozottan érdekli a lakosokat, mondta el portálunknak Nyergesné Kovács Erzsébet. A 2016-os, bevándorlásról szóló népszavazáson az itt élők mintegy fele vett részt, és gyakorlatilag mindenki elutasította. A polgármester szerint azért, mert a csanádpalotaiak a nyugodt élethez vannak szokva, és nem szeretnék, ha valami megzavarná ezt. Szombatonként megjelenő cikksorozatunkban a határmenti települések polgármestereivel, polgárőrökkel, szakemberekkel beszélgetünk a közbiztonságról és az illegális bevándorlásról.

 

– A rendőrség minden évben beszámol a testületi üléseken a közbiztonság alakulásáról, ami a környező településeken rendszerint javult az utóbbi években. Csanádpalotán is csökkent a bűnözés?

– Legutóbb a 2018. áprilisi testületi ülésen számolt be az adatokról a makói rendőrkapitányság vezetője, aki elmondta, hogy a térségben jelentősen csökkent a bűncselekmények száma, így nálunk is. A kapitány úr azt is kiemelte, hogy a munkájuk azért is lehet ilyen eredményes, mert Csanádpalota Makó után az első nagyobb települések között volt, amelyik bevezetett térfigyelőkamera-rendszert.

– A térségben több település is azon gondolkodik, hogy növelje a térfigyelő kamerák számát. Csanádpalotán vannak-e ilyenek, illetve lenne-e szükség többre?

– Csanádpalotán 22 térfigyelő kamera működik, de ennél lényegesen többre volna szükség. Sajnos az utóbbi években nem volt pályázati lehetőség a rendszer fejlesztésére. Még 2017-ben felmértük, hogy hová kellene újabb kamerákat elhelyezni. Ezt egyeztettem a polgárőrséggel és a rendőrséggel is hisz nekik van napi tapasztalatuk azokról a helyekről, amelyeket fokozottabban kellene figyelni.

– A határ közelsége miatt nőtt a rendőrség jelenléte a településen? Hogyan befolyásolja ez a Csanádpalotán élők biztonságérzetét?

– A bevándorlás miatt az utóbbi években valóban megnőtt a rendőri jelenlét. Ez megnyugtatja a lakosságot, főleg az idősebbeket. Lázár János képviselő úr fogadóóráján, melyet az elmúlt év szeptemberében tartott Csanádpalotán egy idős hölgy elmondta, hogy a határ közelsége miatt egyedül élőként fél nehogy bemenjenek hozzá éjszaka és nagyon jó, hogy ilyen sok rendőrt lehet látni napközben is.

– Csanádpalotán gyakorlatilag a rendszerváltás óta működik polgárőrség, 1999 óta egyesületi formában. Milyen az önkormányzat kapcsolata velük?

– A helyi Polgárőrséggel az önkormányzat mindig jó kapcsolatot ápolt, és ápol jelenleg is. Az önkormányzati rendezvények biztosításában, a kellékek őrzésében mindig aktív szerepet vállalnak. Az önkormányzat ezt úgy igyekszik honorálni, hogy a rendőrségtől kapott motorkerékpárt átadta számukra használatra, illetve a gépkocsinak, – melyet szintén a rendőrség adományozott nekik – fedett helyet biztosítunk az önkormányzat udvarán. Az együttműködést jól példázza az is, hogy amennyiben szükséges időlegesen valamely közterület megfigyelése, ahol nincs felszerelve kamera, a polgárőrség rendelkezésünkre bocsátja a vadkamerát.

– A csanádpalotai és a nagylaki határátkelőn is számos rendőrségi fogás szerepel a hírekben, illegális határátlépőket is rendszeresen elcsípnek. Figyelik ezeket a híradásokat a lakosok?

– Természetesen nagyon foglalkoztatja a lakosságot a bevándorlás kérdése. Ami a közvetlen közelünkben történik az pedig még inkább. Így folyamatosan figyelemmel kísérjük a híradásokban, médiában megjelenő elfogásokról készített anyagot és ezt az önkormányzat hivatalos Facebook oldalán meg is osztjuk.

– A 2016-os népszavazáson a település közel fele részt vett, a bevándorlást szinte mindenki elutasította. Mi lehet az oka annak, hogy magasabb volt a részvétel az országos átlagnál?

– Valószínűleg az, hogy a Csanádpalotán élők ragaszkodnak a megszokott, saját maguk által kialakított élethez és nem szeretnék, ha ezt bárki meg akarná változtatni, ebbe bele akarna avatkozni.