Hírek Top

Rendhagyó órával emlékeztek meg a Tisza élővilágának emléknapjáról Szegeden

A Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal kezdeményezésében két előadás is várta a SZSZC Gábor Dénes Szakgimnázium és Szakközépiskola vízügyi ágazatának diákjait Szegeden, a Tisza élővilágának emléknapja alkalmából.

2000. január 31-e a magyar természetvédelem gyásznapja. A Kárpát-medence egyik legnagyobb környezeti katasztrófája, hazánk eddig regisztrált legsúlyosabb vízszennyezése történt ekkor. Január 30-án, a romániai Nagybányán egy román-ausztrál tulajdonú bányavállalat ülepítő tavának gátja átszakadt, és onnan cianid- és nehézfémtartalmú szennyvíz ömlött a Szamoson keresztül a Tiszába. A szennyezés február 1. és 12. között vonult le a Tiszán, hatalmas környezeti kárt okozva: a folyó élővilágát adó planktonikus élőlények, a vízi makroszkopikus gerinctelen élőlények és a halállomány a Tisza felső és középső szakaszán 70-90 százalékban, míg az alsó szakaszon 100 százalékban elpusztultak. A Tisza hihetetlen élni akarásának, öntisztító képességének és az emberi szakértelemnek köszönhetően mára visszaállt az ökológiai egyensúly.

A 2000-ben történt ökológiai katasztrófa után döntött úgy a Magyar Országgyűlés, hogy február elsejét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánítja. Az emléknap alkalmából idén rendhagyó órát szervezett a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. A vízgazdálkodási órát a jövő vízügyi szakembereinek dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója valamint Szilágyi Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi szakügyintézője tartotta a Csongrád Megyei Önkormányzat konferenciatermében.

Az előadások kezdete előtt Kakas Béla köszöntötte a résztvevőket. Felidézte a katasztrófa eseményeit, továbbá szólt a leendő szakemberek munkájának fontosságáról is.

– Most naponta kinézek az ablakon, látom a Tiszát, megszemélyesítve, nagy betűvel: Tisza anyácska. És amikor a mai napra koncentrálva reggel készülődtem, akkor az első gondolatom az volt, hogy milyen fantasztikusan jó szakmát választottatok. Vízügyi szakember, a víz ügyének szakembere. Miért, van ügy? Természetesen, hogy van ügy; a víz az élet bölcsője, ti tudjátok a legjobban, ezt tanuljátok – szólította meg a diákokat a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke beszédében. Kakas Béla hangsúlyozta a tennivalók fontosságát, melyben a jövő szakembereinek is fontos szerepe lesz.

Az előadásokat követően a résztvevők egy-egy szál virágot dobtak a folyóba, megemlékezve a katasztrófáról a Tisza élővilágának emléknapján.