Hírek Külföld

Radikálisan kell fellépni a migránsbűnözés ellen

Januárban hat nőt gyilkoltak meg Ausztriában, legutóbb az alsó-ausztriai Ebergassingban. Négy esetben bevándorló a gyanúsított. Az országban óriási a felháborodás a romló osztrák közbiztonság miatt. Szakértő szerint le kell zárni a schengeni külső határokat, és az országban tartózkodó migránsokat ki kell toloncolni – olvasható a hirado.hu-n.

Több mint hétszázan tüntettek Bécsújhelyen január 19-én a migránsbűnözés ellen. Az indulatokat az váltotta ki, hogy egy héttel korábban

egy szír férfi megfojtotta 16 éves osztrák barátnőjét,

mert a lány szakított vele. A 19 éves bevándorló nem volt ismeretlen a rendőrök előtt, áldozata korábban kétszer is feljelentette testi sértés és szexuális zaklatás miatt. Tavaly október óta ki akarták utasítani az országból, mégis maradhatott.

Ausztriában néhány hét alatt hat nőt gyilkoltak meg. Négy esetben migráns vagy migráns hátterű személy volt az elkövető.

Január elején egy iszlamista török férfi három gyermeke szeme láttára 38 késszúrással ölte meg feleségét Amstettenben. Január 21-én Tullnban egy macedón férfi egy élelmiszerbolt parkolójában szúrta le feleségét. Az elkövető ellen távoltartási végzés volt érvényben – hangzott el az M1 Unió28 című műsorában.

Ezután egy etióp férfi a nővérét szúrta le egy vasútállomáson,

Bécs főpályaudvarán. Néhány nappal később követték el a tüntetést kiváltó gyilkosságot a magyar határhoz közeli Bécsújhelyen. Január végén pedig egy idős nőt vertek agyon a szintén alsó-ausztriai Ebergassingban. A rendőrség egyelőre nem közöl részleteket a nyomozásról.

Egyre több a késes támadás

Az utóbbi években egyre gyakoribbakká váltak a késes támadások Nyugat-Európában. Nógrádi György szerint késsel gyilkolni sokkal egyszerűbb, mint robbantani, mert, ha valaki beszerez egy robbanóeszközt, azt nyomon lehet követni. Egy késes merénylet rendkívül nehezen akadályozható meg.

Olyan mennyiségű migráns jött át Európába, hogy jelentős részük a korábbi értékrendjét és életvitelét akarja itt is megvalósítani, és jelenleg ott tartunk, hogy a migránsok nem tudnak és nem is akarnak integrálódni – közölte Nógrádi György. Szerinte ma már egyértelmű, ami négy évvel ezelőtt még nem volt az, hogy amit a migránsnak ígérnek, „gyere be és gyönyörű lakást kapsz, jó állást és jó nőt” – az utópia.

Radikális lépéseket kell alkalmazni

Az osztrák belügyminiszter a gyilkosságok után azt mondta, hogy „elege van”. Ezért azt szorgalmazza, hogy vonják meg a menedékjogot minden olyan bevándorlótól, akit akár első fokon is elítéltek valamilyen bűncselekményért.

A szakértő szerint csak radikális lépésekkel lehet fellépni a migránsok bűnözése ellen. Nógrádi György elmondta,

a schengeni külső határokat le kell zárni,

amire Európa részben már hajlandó. Továbbá, akit lehet az itt lévő migránsok közül, azokat ki kell toloncolni. Átlagosan az emberek 2 százalékát sikerül évente kitoloncolni a német adatok alapján – jegyezte meg. Hozzátette, ezért teljesen más jogszabályokra és joggyakorlatokra van szükség, hogy ezek a lépések megvalósuljanak.

Egyre több a bűncselekmény

Az elmúlt időszakban egyre több bűncselekményt követtek el első vagy második generációs bevándorlók azokban a nyugati országokban, amelyek támogatják a migrációt. Franciaországban hajléktalan migránsok támadtak nőkre, egyikük egy idős nőt akart megerőszakolni.

Németországban is sok bűncselekményt követnek el, 2017-ben például naponta 107 bűncselekményt hajtottak végre a migránsok a német lakosok ellen a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal statisztikája szerint.