Hírek Makó Top

Az amerikai álmot valósított meg Galamb József

Névadójuk 138. születésnapjára emlékeztek meg a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Horváth Zoltán igazgató ünnepi beszédében kiemelte: a makói születésű Galamb az amerikai álmot valósította meg.

1881. február 3-án született a T Ford-modell egyik megalkotója, a makói születésű Galamb József. A mérnök igazi példakép lehet azoknak a gyerekek számára, akik a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói.

– Galamb József az, aki szegény sorból egy igazi amerikai álmot valósított meg: Amerikában a Ford T-modell egyik megalkotójaként, konstruktőreként vált világhírűvé. Ezt az autót a 20. évszázadban az évszázad járművének választották és 15 millió példányban kelt el – fogalmazott Horváth Zoltán igazgató.

A névadóra évente több alkalommal megemlékeznek, többek között születésének és halálának évfordulójaként. A gyerekek a tanítás szellemében elsajátíthatják a „galambi” elveket, példaképként tekinthetnek rá. A középiskola 1999-ben vette fel a makói mérnök nevét.

Születésének 138. évfordulójának alkalmából koszorút helyeztek el az intézmény aulájában található mellszobornál. A város nevében Toldi János képviselő és Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, a Makó Város Fejlődéséért Közalapítvány kuratóriumi elnöke helyezett el emlékkoszorút. Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester Galamb József szülőházánál rótták le a tiszteletüket a reggeli órákban.

navigate_before
navigate_next