Lemondhat a cigányok szavazatáról a baloldal, amíg a Jobbikkal szövetkezik – közölte a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke. Rafael Gyula bejelentette, tüntetést szerveznek a Parlament elé a rasszista kijelentéseiről elhíresült Sneider Tamás Jobbik-elnök ellen. A demonstrációt a Borsod megyei cigányvajda, Lakatos Attila is támogatja – írja a Magyar Idők.

A Jobbik nem változott semmit, politikájuk ugyanolyan, mint régen volt, ezért a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke pár napja nyílt levélben szólította fel a balliberális ellenzéket, hogy határolódjanak el a Jobbiktól, mondják fel a velük való együttműködést. Rafael Gyula azután emelte fel szavát, hogy Sneider Tamásról, a Jobbik elnökéről antiszemita és rasszista megnyilatkozásokat tartalmazó felvételek kerültek elő. Az egyik ilyenen a felesége pózolt náci karlendítéssel, míg egy hangfelvételen Sneider azt mondja, jöhetnek a cigányok, ő mindenkit agyonüt.

„Elhatárolódunk minden olyan törekvéstől, amely a hazai cigányságot háttérbe szorítja, és újabb rasszista, megfélemlítő politikát hoz létre Magyarországon. Semmilyen indok, még a kormányváltás szándéka sem magyarázhatja a demokratikus pártok összefogását egy rasszista politikát folytató párttal” – írta az egyesület elnöke, aki szerint felháborító és megvetendő, hogy a „baloldali tömörülések, elhagyva a demokratikus eszmeiségüket”, olyan párttal állnak össze, amelynek a legnagyobb magyarországi nemzetiség, a romákkal szembeni rasszista ideológiája mentén cigányüldözés, cigánygyilkosságok történtek, valamint amely a cigányok megfélemlítésével és azok terrorizálásával került az Országgyűlésbe.

MTI Fotó: Komka Péter

Rafael Gyula a Hír TV minapi adásában azt is hangsúlyozta, a baloldal lemondhat a cigányok szavazatáról, ha a Jobbikkal szövetkezik. Arról is beszélt, tüntetést szerveznek a Kossuth térre, hogy Sneider Tamás távozzon a magyar parlamentből.

– Elfogadhatatlan, hogy egy parlamenti képviselő, akiről most megtudtuk, hogy „hadd jöjjenek a cigányok, majd én agyonütöm őket”, hát én nem hiszem, hogy ezt egy demokratikus parlamentben lehet – emelte ki.

Szívesen csatlakozik egy meghirdetett tüntetéshez Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda, aki lapunknak kijelentette: Sneider Tamásnak nincs helye a közéletben, és nem azért, mert a Jobbik elnöke, hanem azért, amit a cigánysággal kapcsolatban mondott, illetve amiket előtte tett.

Azt a kijelentését, hogy üssük agyon a cigányokat, nem lehet elhumorizálni. Mit kellene tennünk? Azt kellene mondanunk, hogy akkor mi ütjük agyon őt? Menjünk elébe? Olyan egyszerű lenne, mint a pofon. Ha akar, akkor jöjjön ki velem a cigánytelepre, de egyedül érkezzen

– mondta indulatosan a cigányvajda. Lakatos Attila felháborodott azon is, hogy Sneider annak idején a mozgássérült roma férfi bántalmazásáért csak nyolc hónap felfüggesztett büntetést kapott.

– Arra kérem a politikai pártokat, úgy a baloldaliakat, mint a jobboldalikat, hogy ne működjenek együtt a Jobbikkal, mert ez a szélsőséges szervezet nemcsak a romáknak, hanem mindenkinek árt. Ha nem lennének cigányok, akkor a zsidókat támadnák vagy akár a taxisokat – mutatott rá Lakatos, aki felvetette, Gyurcsány Ferenc ilyenkor miért nem írja ki magára az „Én is cigány vagyok!” feliratot?!

Forgács István romaügyi szakértő a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy a Jobbikkal és Sneider Tamás pártelnökkel kapcsolatos botrányokat látva az ellenzék soraiban sokan elbizonytalanodhattak vagy el is rettenhettek a párttal való együttműködéstől. – A roma érdekvédők közül, aki eddig az összellenzéki összefogás érdekében megbocsátott volna a Jobbiknak, vagy legalább szemet hunyt volna a korábbi ügyeik felett, most jó eséllyel nem akar együttműködni a párttal sem az európai uniós, sem az önkormányzati választási kampányban – fejtette ki Forgács István.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest