Az Egyszerűen senkik vagytok című új Kárpátia-dal klipjében a baloldali kulcsfigurák mellett a Jobbik képviselői is szerepelnek, de feltűnik benne Márki-Zay Péter is. Tényleg szakított a Kárpátia a Jobbikkal? Mi áll az új dal hátterében? Kik azok a senkik? „A Jóisten ránk rótta azt a feladatot, hogy politikai tényező legyünk” – mondta Petrás János zenekarvezető a Mandinernek.

– Nagy vihart kavart legfrissebb dalotok, az Egyszerűen senkik vagytok. Mi volt az apropó?

– Bár a dal magáért beszél, és én sem szeretném a saját dalunk műelemzőként boncolgatni, azért egyáltalán nem véletlen, hogy éppen mára időzítettük.

– Vagyis?

– Ma vették elő az EU Parlamentjében Magyarországot.

– „Istentelen lusta csürhe, / Nem magyarnak való egy se! / Beszéltek itt összevissza, / Bolond szavát, bolond issza.”  Kikről énekelsz itt?

– Mindenkiről szól, aki a magyar nemzet ellen áskálódik.

– A klipben közismert baloldali szereplők mellett jobbikos politikusok is megjelennek kitakart szemmel.

– Csak egy kulcsszót mondok: szivárványkoalíció. Miért kell a Jobbiknak mindenáron együtt mozogni, együtt megjelenni, szövetségre lépni azokkal, akik behívják az EU-s ügyészséget? Miért nem tudunk megmaradni függetlennek? A Jobbik elvesztette a lelkét, az a közösség, az az érzés és motiváció, ami benne volt, már elveszett. Egy biztos:

nem a Kárpátia változott, mi kitartunk a korábbi értékeink mellett.

– Mit gondolsz, más nemzeti rockot játszó zenekarok is egyetértenek az üzenettel, kihátrálnának a Jobbik mögül?

– A dalban Sziva Balázs, a Romantikus Erőszak frontembere vokálozik: ő egész biztos egyetért az üzenettel.

– Milyen volt eddig a dal fogadtatása? A magyar sajtóban tarolt.

– Déltől szinte ráragadt a fülemre a telefon, mindenki érdeklődött, ennek pedig nagyon örülünk! Azt hiszem, nincs még egy zenekar Magyarországon, aki ennyire politikai tényező tudna lenni. A Jóisten ránk rótta azt a feladatot, hogy politikai tényező legyünk,így időről időre ki kell fejezzük a véleményünket. Ez a dal egy közéleti kinyilatkoztatás, ha úgy tetszik, egy nyílt levél. Ezért is lett szándékosan egyszerű. Egyébként az idén megjelenő új lemezünkön is hallható lesz. 

– Miért nem írtatok egy nyílt levelet?

– Igen, kitehettünk volna egy állásfoglalást is, hogy ettől és attól elhatárolódunk, ezt elolvasták volna páran – vagy nem –, így viszont nagyon sokakhoz eljut az üzenet. És így mindenki tudja, kiket gondolunk senkiknek.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest