Bár a gyermekgyógyászati klinikai irányelvek 2010 óta előírják, hogy az újszülötteknek a vérzékenység megelőzésére kötelezően K-vitamint kell kapniuk, Márki-Zayné Vincze Felícia nyolcadik éve úgy vezet le otthonszüléseket, hogy nem ismeri ezeket az irányelveket. A kormányrendelet – ami szerinte tele van joghézagokkal, hiszen az otthonszülésekről nem rendelkezik – igen, vagyis tudta, hogy a kisbabáknak születésük azonnal K-vitamint kell kapniuk, mégis csak akkor adja be azt, ha a szülők “valahonnan szereznek”. Endre baba hírhedten oltásellenes szülei nem szereztek. Márki-Zayné pedig egyébként is szkeptikus K-vitamin kérdésben, mert azt olvasta valahol, hogy az leukémiát, vérrákot is okozhat. Még akkor sem említette a gyereket kezelő orvosnak, hogy a baba nem kapta meg az egyébként kötelezően előírt vitamint, amikor életéért már a kórházban küzdöttek. A kicsi L. Endre 2012 november 12-én jött a világra, 2013 január 8-án, súlyos agyvérzés után meghalt, orvosszakértők szerint azért, mert nem kapta meg a véralvadáshoz szükséges K-vitamint. A szülők ellen emberölés vádjával Budakörnyéki Törvényszéken folyó büntetőper néhány nappal ezelőtti tárgyalásán a hódmezővásárhelyi független polgármester feleségét tanúként hallgatták meg. A megdöbbentő vallomás hangfelvételeit a családjogi visszaélésekkel, jogsértésekkel foglalkozó a szegyenpad.com hozta nyilvánosságra. A portál azt is megtudta, hogy egy évvel korábban, a kísértetiesen hasonló felelőtlenségek miatt elhunyt agárdi csecsemőt is Márki-Zayné segítette a világra és Benjámin baba háziorvosa ugyan az a doktornő, dr. Mile Gabriella volt -írja a Pesti Srácok.

Márki-Zayné Vincze Felícia “A Te Szülésed” nevű bábapraxis szülésznőjeként otthonszülések tucatjait vezette le. 2012-ben a vállalkozás, melynek első magyarországi bábapraxisként kapta meg a működési engedélyt intézeten kívüli szülészeti ellátás nyújtására. A cég, a Te Szülésed Kft. ügyvezetője ebben az időszakban a hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter volt.

L. ENDRE ÉLT 1 HÓNAPOT ÉS 27 NAPOT

Endrének rendkívül rövidke élet adatott. A törékeny kisfiú 1 hónapot és 27 napot élt. Már születése pillanatában nem sok esélyt kapott, szigorúan oltásellenes szülőket és a gyermekgyógyászati irányelveket, csecsemőtáplálási egészségügyi szabályokat bevallottan nem ismerő szülésznőt és mindezek mellé egy oltásellenes háziorvost rendelt mellé a sors. Így történhetett meg, hogy még akkor sem kaphatott időben orvosi segítséget, amikor már véreset hányt és kicsi fülecskéje is vérzett.

A csecsemővel korai vérzékenység végzett, ami a vádirat szerint nem következett volna be, ha születése után megkapta volna a csecsemőtáplálásról 2010 óta hatályban lévő rendeletben kötelezően előírt  K-vitamint. 

A szülést Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le a szülők Buda környéki otthonában. Vallomásából kiderül, hogy bár tud a jogszabályról mindig is inkább annak hiányosságaival foglakozott, a csecsemők táplálásáról szóló gyermekgyógyászati irányelveket nem ismeri. K-vitamint nem hord magával és nem is szokott beadni, csak akkor, ha a szülők szereznek valahonnan, felíratja a kismama a még meg sem született gyermekének a háziorvosával, vagy nagyobb gyermek után maradt otthon valamennyi…

MINDEN ÉS MINDENKI HIBÁS CSAK Ő NEM…

Márki-Zayné Vincze Felícia nem is érez felelősséget a kis Endre halálában. Szerinte hibásak a jogszabályok, amelyek az otthonszülésről nem rendelkeznek, az orvos társadalom, amelyek az otthonszülést elutasítva ezt gátolják, és hibásak azok, akik nem “rendezték” még egyértelműen a K-vitamin kérdést, pedig annyi mindent lehet tudni róla az interneten, szakkönyvekben, ami kérdésessé teheti annak szükségességét, sőt… Márki-Zayné szerint még azt is lehet olvasni róla, hogy vérrákot okoz. 

A nyilvánosságra került hangfelvételek tanúsága szerint a szülésznő azzal magyarázta mulasztását, hogy nem rendezett a K-vitamin beadásáról rendelkező szabályozás. Kormányrendelet ugyan kimondja, hogy kötelező, de csak orvos írhatja fel ezért szerinte nála nem is lehet. Aztán azt is többször változtatták, hogy mennyit és mikor kell beadni, sőt olyat is lehet olvasni szakkönyvekben, hogy anyatejes babáknak egyáltalán nem kell. És egyébként az ő hét gyerekéből sem kapott öt (legalább is úgy tudja) pedig kórházban születtek.

Ezt nem olyan régen vezették be, és így is állandóan változás van, van amikor fél ampullát kell, aztán kitalálják néhány év múlva, hogy egészet. Van amikor a szülést követő x órán belül, aztán kéthetente, aztán havonta, tehát nincsen rendezve. Van olyan aki azt mondja, hogy egyáltalán nem kellene anyatejes babáknak adni, mert nincs rá szükségük, én olvastam már ilyet is szakkönyvben. Tehát ez még nem kiforrott – magyarázkodott Márki-Zayné. 

“RÁM AZ INTÉZETEN KÍVÜLI ELLÁTÁS SZABÁLYAI VONATKOZNAK”- “ÉS AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZABÁLYOK NEM?”

Amikor Holdampf Gusztáv tanácsvezető bíró emlékeztette, hogy amúgy 2010 óta van hatályban gyermekgyógyászati klinikai irányelv többek közt a csecsemők táplálásáról, amely tartalmazza a K-vitamin kötelező beadását az újszülöttek számára, tíz percen keresztül habogott, hogy miért is nem ismeri az irányelvet illetve szerinte miért nem is kell ismernie azt, holott csecsemők életét helyezik szülő anyák a kezébe… “Van egy szakmai irányelv, 2010-től lépett talán hatályba, előtte meg volt egy gyermekgyógyászati útmutató klinikai irányelv” – mondta a bíró. Mire a szülésznő közölte, hogy a“gyermekgyógyászok ismerik”, nem ők.  “Tehát azokat ön nem ismeri? És a szakmai irányelvet?” – kérdezett vissza a bíró. Mire a nő megjegyezte, hogy nekik irányelvük sincs. A döbbenetes párbeszéd így folytatódott a néma tárgyalóteremben:

Bíró: Csecsemőtáplálással kapcsolatos, tehát nem ismeri ezt az irányelvet… 8 éves … Tudja, hogy az anyatejes táplálást hogyan kell elősegíteni adott esetben…

Márki-Zayné: Nem nem tudom.

Bíró: Abban van leírva, hogy minden gyermek a születésénél kell kapjon K-vitamint. 

Márki-Zayné: Most már tudom. 

Bíró: 2010… akkor 2012-ben nem ismerte ezt a szabályt?

Márki-Zayné: Nem. Rám az intézeten kívüli ellátás jogszabálya vonatkozik.

Bíró: Csak a jogszabályok? Az egészségügyi szabályok nem vonatkoznak? 

Márki-Zayné: Irányelve nincs az otthonszülésnek. Hat éve próbáljuk irányelvet átverni, ha abban ez benne lenne…ha annak megfelelően jogszabályt módosítanák… de nem sikerült még. (…) Az orvos szakma nem engedte.

Azért a hosszas faggatózás után kiderült, hogy a kormányrendelet viszont ismeri az otthonszüléseket vezető szülésznő, és tudja is, hogy kötelező a K-vitamin beadása a babáknak, de azt csak akkor szokta beadni, ha a szülő nő kéri és be is szerzi valahonnan: “vagy van otthon, vagy nagyobb gyerektől maradt, akkor mi beadjuk, de csak szájon át” – fogalmazott az erre vonatkozó kérdésre.

MINDEN MÁSRÓL BESZÉLTEK A HÁZIORVOSSAL MIKÖZBEN HALDOKLOTT A GYERMEK

A vérzés megelőzésére más mód is lett volna, amit Márki-Zayné alkalmazhatott volna, ha a gyermekgyógyászati irányelvet ismeri. Ha ugyanis a köldökzsinórt nem vágják el azonnal, hanem megvárják míg elfehéredik, a baba szervezetében termelődik véralvadássegítő anyag – erről a bíró beszélt, illetve arról is, hogy Endre baba talán még akkor is kapott volna egy esélyt, ha akkor, amikor a kórházban küzdöttek az életéért az orvosai tájékoztatást kaptak volna arról, hogy a kicsi nem kapta meg az előírt K-vitamint. De Márki-Zayné ezt akkor sem tartotta fontosnak megemlíteni, amikor  beszélt a baba háziorvosával az állapotáról: 

Bíró: A háziorvossal ön beszélt-e? 

Márki-Zayné: Nem, csak akkor, amikor már a kórházban volt a baba. 

Bíró: Akkor szóba került-e a K-vitamin kérdése?

Márki-Zayné: Szerintem nem.

Bíró: Miért?

Márki-Zayné: Nem arról beszéltünk szerintem, csak tájékoztatott ő, azt hiszem, hogy volt benn meglátogatni őket…

Bíró: Szóba került- e, hogy esetlegesen az lehet az ok, hogy nem kapott K-vitamint ez a gyermek?

Márki-Zayné: Nem. Nem emlékszem ilyenre.

Bíró: Hogy mi baja van a gyereknek az szóba került-e?

Márki-Zayné: Hát nyilván arról beszélt, hogy mi a problémája… hát én erre tényleg nem emlékszem, hogy miről beszéltünk. 

Bíró: Hogy vérzékenység alakult ki nála, erről akkor nem beszélt? 

Márki-Zayné: Nem tudom. Nyilván hogyha az volt, akkor ott a kórházban kollégákkal beszélt

Bíró: Csak mert adódna, hogy hát baj van a gyerekkel, nem rég született, mi a baja, vérzékenység és hogy K-vitamin hiányra gyanakszanak… Van e erről bármilyen tudomása? Vagy hogy utólag kapott K-vitamint ez a gyermek? Nincsen… Háziorvos adott vagy nem adott? Nem tudja… 

Márki-Zayné: Erről nem beszéltünk. 

Márki-Zayné a jövőbe látó: “még az is lehet hogy 20 év múlva kiderül, többet árt mint használ”, mármint a K-vitamin 

A tárgyaláson a szülésznő vallomásából az is kiderült, hogy a K-vitamin kérdés szerinte álláspont kérdése… Ez lehet az oka, hogy miközben arról tájékoztatta a szülőket, hogy kórházi szülésnél a babák szemcseppet szoktak kapni a szemükre, ezért azt írassák fel ha gondolják, a K-vitamin egyáltalán szóba sem került… A bíró értetlenül meg is jegyezte, hogy a szemcsepp talán nem annyira fontos mint a K-vitamin, amit évtizedek óta kapnak születéskor a kórházban automatikusan a gyermekek, de Márki-Zayné szerint “nézőpont kérdése”. Egyébként pedig nem is tudott róla, hogy ez évtizedes szokás és meg is kérdőjelezi, hogy annak ugyan mi értelme volna, ha utána nem ismétlik meg. Arra a kérdésre, hogy fontosnak tartja-e a K-vitamint kifejtette, hogy húsz év múlva még az is lehet, hogy kiderül róla, többet árt mint használ, ugyanis volt olyan injekció, amit a fia Kanadában kapott aztán meg azt olvasta róla, hogy leukémiára hajlamosít.

MÁR VOLT EGY INTŐ JEL, AZ AGÁRDI ELHUNYT CSECSEMŐ IS MÁRKI-ZAYNÉ KEZEI KÖZÖTT JÖTT VILÁGRA

A szegyenpad.com elővette az egy évvel korábban 2011-ben teljes magyar társadalmat megrázó csecsemőhalált. Az agárdi baba, Benjámin halálát ugyan kiéheztetés okozta, de abban a büntetőperben is kiderült, hogy a család furcsa módon, más dimenzióban gondolkozott az élet dolgairól. A “fényevőkként” hírhedté vált család is az otthonszülést választotta, és a kis Benjámin mellé is Márki-Zayné Vincze Felícia szülésznőt és Mile Gabriella háziorvost rendeltre a sors… 2016-ban a doktornőt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésért két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve. Továbbá jelenleg is közokirat-hamisítás miatt folyik eljárás ellene, amiért nem adott be egy BCG-oltást, de kiállította az erről szóló dokumentációt. A bíró kérdésére Mile Gabriella először azt mondta, korábbi vallomásaival ellentétesen, hogy ő adta be a kis Endrének a K-vitamint, de azt már nem tudta megmutatni hogyan, sőt azt is elismerte, hogy egyáltalán nem szokta azt beadni. Ahogy a BCG oltást sem … Mivel Endre testvéreinek is ő a háziorvosa a bíró az apától megkérdezte, ők megkapták-e a kötelező BCG oltást, amire a szülő nemmel felelet.

L. Endre halála miatt szülei ülnek most a vádlottak padján. Elsősorban egyértelműen ők lehetnek a felelősei a kisgyermek halálának, hiszen orvoshoz sem vitték időben, sőt kifejezetten gátolták a kicsi orvosi ellátását, de az eset és a tárgyalóteremben elhangzottak több kérdést és esetleges további szereplők felelősségét is felvethetik… 

(Bár a bírósági tárgyalásról tudósító cikkek szerint az általunk is említett vallomás részletek Márki-Zayné Vincze Felíciától származnak, ő több sajtóorgánumnál pontosítást kért, állítva, hogy a bíró nem vele, hanem a neonatológus orvossal folyatta le a jogszabályokra és irányelvekre vonatkozó vitát.)

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest