A megyei elnök szerint a Csongrád Megyei Közgyűlésnek törvényi kötelezettsége megszüntetni a jogsértő állapotot.

A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január 21-i döntésével hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Közgyűlés 2018. november 26-i határozatát, melyben az méltatlanság miatt megszüntette a jobbikos Kiss Attila megyei képviselői megbízatását. Kakas Bélát, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnökét kértük, kommentálja a bírósági végzést, és tisztázza a jelenlegi jogi helyzetet.

„A bíróság formai okokból hatályon kívül helyezte a közgyűlési határozatunkat, mely döntés körülményeit legalábbis vitathatónak érezzük. Ugyanakkor ennél sokkal lényegesebb, hogy – mint maga a végzés is fogalmaz – „a bíróság az összeférhetetlenség fennállását érdemben nem vizsgálta”, azaz nem hozott érdemi döntést a Kiss Attilával kapcsolatban megállapított összeférhetetlenségről és méltatlanságról. Ez azt jelenti, hogy az összeférhetetlenség és a méltatlanság továbbra is fennáll, a megyei közgyűlésnek pedig törvényi kötelezettsége, hogy megszüntesse a jogsértő állapotot” – tájékoztatott az elnök.

Mint mondta, sajnálatosnak tartja, hogy az ügyben a Jobbik napok óta félrevezető kommunikációt folytat. „A Jobbik első közleményéhez képest a megyei önkormányzat sajnálatos módon csak négy nappal később kapta kézhez a végzést, ezért nem tudtunk eddig reagálni az ügyben” – fűzte hozzá.

Kiss Attila képviselői megbízatását tavaly novemberben azért szüntette meg a megyei közgyűlés, mert a testület megállapította: a jobbikos politikus elnöki posztja a 2015 óta működő Makói Csípős című online újságot kiadó Sándor Móricz Egyesületben az önkormányzati törvény szerint összeférhetetlen képviselői megbízatásával. A jogszabály ugyanis egyértelműen kimondja: önkormányzati képviselő nem lehet médiatartalom-szolgáltató természetes személy, jogi személy, gazdasági társaság legfőbb szervének, ügyvezetésének tagja, személyes közreműködője, képviselet ellátására jogosultja. Mivel ezt az összeférhetetlenségi okot a politikus több éven keresztül nem hozta a közgyűlés tudomására, a testület megállapította méltatlanságát, ami a mandátum elvesztésével jár.

Kakas Béla most megerősítette: az összeférhetetlenség törvénysértő állapota tekintetében nem merült fel új körülmény, illetve nem született érdemi bírósági döntés, így a megyei közgyűlésnek továbbra az a feladata, hogy megszüntesse a jogsértést.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest