Hírek

Nem városi legenda: az élelmiszerek harmada rosszabb vagy eltérő minőségű

Az egységes piacon ugyanolyan márkanév alatt, ugyanolyan csomagolásban árult termékek egyharmada lehet gyengébb minőségű vagy eltérő összetételű az EU bizonyos tagállamaiban – írja a Népszava.

Erről árulkodnak az Európai Bizottság (EB) Közös Kutató Központja által elvégzett tesztek előzetes eredményei. A kettős minőségű élelmiszereket vizsgáló szakértők mostanáig 64 azonos márkájú és címkéjű terméket elemeztek, és 20-ról állapították meg, hogy különböznek egymástól – számolt be Vera Jourová fogyasztóvédelemért is felelős biztos az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli ülésén. “Az eredmény igazolja, hogy a kettős minőségű termékek problémája nem városi legenda” – mondta. A kutatók jelenleg 19 tagállamból származó 140 termék összehasonlító vizsgálatán dolgoznak.

A kettős minőségű élelmiszerekről szóló vita napirendre tűzését Magyarországgal egyetemben öt kelet-, illetve közép-európai tagállam javasolta. Mint a Népszava beszámol róla: a kezdeményezők kifogásolták, hogy a tesztelés a vártnál lassabban halad, ugyanis az EB tavaly novemberre ígért eredményt. Nehezményezték azt is, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló irányelv beígért szigorítása — amely felhatalmazná a nemzeti hatóságokat, hogy lépjenek fel a fogyasztási cikkek kétféle minőségben való forgalmazása ellen — megbukhat a társjogalkotó Európai Parlament ellenállásán. A kormányokat képviselő román uniós elnökség bejelentette, hogy a jogszabály módosításáról februárban szeretné megkezdeni az egyeztetéseket az EP-vel.

Az ülésen Nagy István agrárminiszter kifejtette, hogy Magyarország továbbra is egységes uniós szintű szabályozást tart szükségesnek a megtévesztő kereskedelmi gyakorlat megszüntetése érdekében.

A kettős minőségű termékeket azután kezdték vizsgálni az EU döntéshozói, hogy 2017-ben kelet- és közép-európai országok felvetették: egy sor élelmiszer és fogyasztási cikk rosszabb minőségben kerül forgalomba az Unió keleti felén, mint a nyugatiban.

 

Forrás: Népszava | Borítóképünk illusztráció.