Térség Top

Tóni bácsit köszöntötték a kiszombori testületi ülésen

A májusban 92. születésnapját ünneplő Kormányos Antalt, a Kiszomboriért Alapítvány kuratóriumi tagját köszöntötték a ma délelőtti kiszombori testületi ülés elején édességgel és virággal, miután visszavonul a közéleti tevékenységből.

90 kiszombori munkanélkülit tartanak nyilván a munkaügyi központban, de csak 7-et tudtak kiközvetíteni. A többieket azért nem, mert egészségi állapotuk miatt alkalmatlanok vagy nyugdíj előtt állnak, ezért nem köteleses közmunkát vállalni – mondta Szegvári Ernőné, a polgármesteri jelentése ismertetésében. Az előző ülés óta történt fontosabb eseményekről szóló beszámolójában közölte: az ÁNTSZ decemberi,soron kívüli ellenőrzésekor jelezte az önkormányzatnak, hogy pl. kevés a mosdó a bölcsődében. A polgármester elmondta, az év végén 60 millió forintot kaptak a kormánytól, ez érinti a bölcsőde építését, (közölte: megvan a kivitelező, akivel szerdán írják át a szerződést) és az óvoda konyha üstjei megvásárlását, így ez az óvodai konyha felújítása befejezését jelenti.

Szekeres Krisztián képviselő jelezte, hogy, a temetői urnaoszlopokban elfogyott a hely, s azt kérdezte, hogy lesz-e hol újak felállítására? Szegvári Ernőné elmondta: korábban hosszú távú temetőfejlesztési anyagot állítottak össze, melybe betervezték az új urnafalat, de kisebb sírok kialakítására is lehetőség. Hozzátette: jelenleg is van lehetőség az urnák földbe való temetésére. Azt javasolta, hogy terveztessék meg az urnafalat, mert elképzelhető, hogy pályázni tudnak majd annak megépítésére. Hozzátette, hogy amikor a temető kerítésébe tervezték az urnafülkéket, maguk sem gondolták, hogy az milyen népszerű lesz. A testület egyhangúlag elfogadta a polgármesteri jelentést, ahogy azt is, hogy 2,8 százalékkal megemelő a 8 önkormányzati lakás bérleti díját, így azoknál ezentúl négyzetméterenként 462 forint lesz a bérleti díj. A vállalkozók bérleti díjai változatlanok maradtak.

Emléktáblát akar állítani Szűcs József kiszombori vívómesternek a Magyar Szablyavívó Iskola, ehhez kérte az önkormányzat hozzájárulását. A testület ennek helyszínéül a sportcsarnok előterét javasolja, mert ugyan Szűcs József az anyakönyvi bejegyzés szerint valóban a községben született, de a szülőházát nem tudták azonosítani.

A testület hozzájárult ahhoz is, hogy egy magánszemély által térítésmentesen a Kiss Mária Hortensia Honismereti Körnek adományozott restaurálásra szoruló kép az önkormányzat tulajdonába kerüljön, s azt a Rónay kúria állandó kiállításában helyezzék el.

A testület 25 ezer forinttal támogatta az V. Kiszombori Villám Focitorna megrendezését, az összeget a kupákra és érmékre adja.

50 ezer forinttal támogatja a Harangvirág népdalkör áprilisra tervezett a kiszombori dalostalálkozóját. Szegvári Ernőné polgármester azt javasolta, hogy a találkozót a Rónay kúria emeletén, vagy létszámtól függően a művelődési házban rendezik.

A grémium döntött arról is, hogy óvodai beiratkozást április 24-25-én reggel 8 és délután 4 óra között legyen, s az ovi augusztus utolsó hetében legyen zárva.