Színes Térség Top

Nem csak issza, fest is a kávéval

Kajáriné K. V. Katalin élelmiszermérnökként végzett Szegeden, s azt mondja, hogy teljesen véletlenül lett ismert és népszerű kávéfestményeivel a Facebooknak köszönhetően. Még két hétig az apátfalvi könyvtárban látható tárlata.

– Hogyan jött a kávéval való festés ötlete?
– Rokkantnyugdíjas vagyok, azaz már nem dolgozom a szakmámban, és már a gyermekeimmel is mindig csináltunk valamit: sógyurmáztunk, majd üvegfestéssel foglalkoztam. Vagyis az alkotásban korábban is benne voltam, de nem ilyen szinten, mint most. Elvégeztem Bárdi Andreánál a jobb agyféltekés rajztanfolyamot, de továbbra is csak magamnak rajzolgattam, s ami elkészült, azt feltettem a Facebookra. Ezzel egy nagy lufi lett az egészből.

– És ezért úgy gondolta, hogy komolyabbra veszi az alkotást?
– Nem gondoltam így! Nem akartam komolyabbra venni egyáltalán, hanem így hozta az élet, hogy azzá lett.

– Hogyhogy?
– Először belerángattak egy kiállításba, majd mindig jöttek és jöttek az újabb és újabb felkérések egy-egy tárlatra. Én egyetlen egy helyre nem mentem oda, hogy szeretnék képeimmel bemutatkozni, mindig engem kerestek meg. Azaz igazából csak úsztam az árral.

A bal oldali képen George Clooney, aki mi a Vészhelyzet tévésorozat Ross doktoraként ismertünk meg

– De ez az ár még Joshi Baráthoz is elsodorta…
– Végül is el, ők is meghívtak a stúdióba, egy beszélgetésre.

– Miért pont kávéval fest?
– Egyetemi diplomamunkámként csokoládét készítettem xilittel. Azaz olyan funkcionális élelmiszert, ami finom is. Utána találkoztam a ganodermás kávéval, ami finom és egészséges. Így elkezdtem ezzel foglalkozni. Éppen egy barna képet festettem Bárdi Andival, amikor azt mondta, ha ez a színvilág áll közel hozzám, akkor teával és diópáccal is festhetek. Úgy gondoltam, ha teával lehet, akkor talán kávéval is. Itthon kipróbáltam és lehetett. Az első képeimet már letöröltem a Facebookról, azokat ugyanis már túlhaladtam. Azokat, melyeket két esztendővel ezelőtt simán kiállítottam, már nem merem kitenni egy tárlaton. Tagja vagyok az Oláh Nóra által indított makói Munkácsy-körnek is.

– Azt mondta, hogy ez az egész önmagától nőtt ilyen nagyra, de azért KataCafé címmel önálló blogot is vezet.
– Szerintem ez nem igazán sikeres blog, igaz nem is sűrűn írok bele. Alapvetően kávéértékesítési céllal indítottam, de az háttérbe szorult a festészet mellett. A kávéfestéssel pedig nincsenek terveim, ahogy soha nem is voltak. Csináltam ami jött, megpróbálok mindig megfelelni az újabb kihívásoknak.