Térség Top

Csecsemőhalál: ellentmondások Márki-Zay Péter feleségének tanúvallomásában

Egy független, tényfeltáró portál hangfelvételeket hozott nyilvánosságra arról a büntetőperről, melyben egy oltásellenes házaspárt kiskorú gyermekük megölésével vádolnak. A csecsemő nem kapta meg a K-vitamint. Az ügyben tanúként hallgatták ki az otthonszülést levezető Márki-Zayné Vincze Felíciát, akinek a tanúvallomásában ellentmondásokra hívja fel a figyelmet a Szégyenpad.com.

A balliberális 24.hu komoly sajtóvisszhangot és közéleti felzúdulást kiváltó cikkben számolt be nemrég az oltásellenes házaspár, L. Csaba és Ada ellen a Budapest Környéki Törvényszéken folyó büntetőperről. A házaspár kiskorú sérelmére elkövetett emberölés vádjával áll bíróság előtt. A vádirat szerint csecsemőkorú gyermekük, L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, majd amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost, illetve próbálták megakadályozni a baba megmentését.

Az ügyben érintett Márki-Zay Péter és felesége is. Márki-Zayné Vincze Felícia vezette le dúlaként az intézményen kívüli szülést, a családi otthonszülészeti cégüknek pedig férje, a jelenlegi polgármester volt az ügyvezetője.

Márki-Zayné Vincze Felíciát – aki a kis Endre születésekor egy gyakornokkal együtt segédkezett – tanúként hallgatták ki a legutóbbi tárgyaláson, a bizonyítási eljárás során. „Bár a protokoll szerint a szülésnél a szintetikus K1-vitaminból, az ún. fitomenadionból a születéskor kell megkapni az első adagot az újszülöttnek, ezúttal ez nem történt meg. A bíró kérdésére Vincze Felícia azt felelte, csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri, és ő ellátta azzal a tanáccsal L-éket, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, és ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is. A vádlottak azt vallották, nem emlékeznek arra, hogy ilyen információ elhangzott volna” – írta a 24.hu.

Márki-Zayné Felícia szülész szerint a K-vitamin leukémiára hajlamosít – váratlan fordulatok az agyvérzésben elhunyt gyermek ügyében | szegyenpad.com

Főként a K-vitamin beadása körül kialakult ellentmondások tisztázásával folytatódott a Budapest Környéki Törvényszéken az agyvérzésben elhunyt csecsemő szülei ellen folyó büntetőper. Márki-Zayné Felícia szülész okirat-hamisításra utaló bírói kérdésre válaszolt, tanúként azt is előadta, hogy a vérzékenység megelőzésére szolgáló K-vitamin-profilaxis szükségessége megkérdőjelezhető, védőügyvéd kérdésére válaszul közölte: a vényköteles Konakion leukémiára hajlamosít.

 

A tudósításban arra is utaltak, a tárgyaláson vita bontakozott ki arról, hogy ki és miért nem adta be a K-vitamint, a szülésznő, illetve neonatológus orvos ismerik-e a K-vitamin profilaxisra vonatkozó irányelveket, melyeket az ügyész szerint az egészségügyi törvény értelmében kötelező betartani.

Az országos közérdeklődést kiváltó ügyben most újabb, megdöbbentő, elgondolkodtató részleteket hozott nyilvánosságra a független újságírók által szerkesztett, elsősorban családjogi jogsértésekkel és visszaélésekkel foglalkozó Szégyenpad.com. A hírportál nyolc hangfelvételt, részletet mutat be Márki-Zayné Vincze Felícia tárgyalótermi tanúvallomásából, melyekben a hódmezővásárhelyi szülésznő-dúla részben a bíró, részben a vádlottak védőügyvédje által feltett kérdésekre felel. A portál a válaszokban fellelhető ellentmondásokra is felhívja a figyelmet.

A „Márki-Zayné Felícia szülész szerint a K-vitamin leukémiára hajlamosít – váratlan fordulatok az agyvérzésben elhunyt gyermek ügyében” című összeállításból egyebek mellett kiderül – idézzük – „Márki-Zayné Felícia szülész okirat-hamisításra utaló bírói kérdésre válaszolt, tanúként azt is előadta, hogy a vérzékenység megelőzésére szolgáló K-vitamin-profilaxis szükségessége megkérdőjelezhető”. Mint írják: „Az intézeten kívüli (ismertebb nevén: otthon) szülést elsőként vállalkozás formájában végző, mester fokozatú szülészasszony többször ellentmondásba keveredett saját magával” a K-vitaminnal, annak szükségességével és beadásával kapcsolatban. Szóba került az is, hajlamosíthat-e a K-vitamin a leukémiára. A teljes cikk a hangfelvételekkel IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Márki-Zay Péter polgármester korábban azt állította: politikai okok állhatnak a történet mögött, melyet az ellene folyó „lejáratókampány” részeként értelmez. A politikus kijelentette: a szülésnek a hat héttel későbbi tragédiához semmi köze, a K-vitamin hiánya még a vérzékenység számos lehetséges oka közül is csak az egyik. A K-vitamint szerinte nem a szülésznő feladata volt beadni, a szülésnél pedig semmilyen szabálytalanság nem történt.

Borítókép: pixabay.com