Külföld

Robbantások, szexuális erőszak – elborítja a migránsbűnözés Svédországot

Csak az elmúlt hetekben négy robbantás volt svédországi városokban, ahol az átlaghoz képest lényegesen több illegális bevándorló él. A skandináv országban egyre több a bűncselekmény, azon belül – a robbantások mellett – különösen a szexuális erőszakok száma nőtt. A frissen hivatalba lépett régi-új bevándorláspárti kormány szinte biztosan nem változtat majd az eddigi politikáján, így pedig a legfőbb problémák nem oldódnak meg – írja az Origo.

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek Svédországban, két héten belül négy robbantás is volt az országban. Stockholmban és Göteborgban egy pizzériát robbantottak fel. Varnamo és Landskrona településen pedig egy-egy házat ért támadás. Az utóbbi településen rövid időn belül ez már a harmadik robbantás volt. A skandináv országban a legutóbbi adatok szerint 2018-ban tovább nőtt az elkövetett bűncselekmények száma. 

Nagy veszély az iszlamista terror

Az országban jelentős változásra nem lehet számítani a következő években sem, mivel hosszas politikai taktikázás után Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök a helyén maradt. A régi-új kormány nem kíván radikálisan szakítani a megengedő migrációs politikáján, sőt, továbbra is nagyon fontosnak tartják a bevándorlók családegyesítésének a felgyorsítását. A koalíció egymástól amúgy távol álló pártjai részben azzal a céllal fogtak össze, hogy megakadályozzák, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokratáknak beleszólása legyen az ország vezetésébe.

A mostani koalíciós megállapodásban egy szó sincsen aról, hogyan kíván az iszlám szélsőségesség ellen fellépni a baloldali kormány. Mindez pedig ezért meglehetősen furcsa, mert a svéd biztonsági szolgálat még január 15-én azt közölte:az erőszakot előmozdító iszlám szélsőségesség jelenti a legnagyobb biztonsági veszélyt Svédországra.

Egy ötpontos skálán a terrorfenyegetettség szintje jelenleg a hármason áll, ami azt mutatja, hogy jelenleg is nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy terrorcselekmény történik az országban.

Egyre több a bűncselekmény

A svéd kormány bevándorlást támogató politikájában így nem várható változás, annak ellenére, hogy a bűnügyi statisztikák tovább romlottak. 1975 óta a szexuális bűncselekmények száma 1666 százalékkal emelkedett. A svéd statisztikai hivatal korábban azt is vizsgálta, milyen arányban vesznek részt külföldiek a bűncselekményben, azonban az adatok vizsgálatát 2005-ben befejezték, mert akkor már 2,5-szerese volt a bűncselekményre való hajlam a migránsok esetében, mint a svédekében.

A skandináv államban tavaly mintegy 1,54 millió bűncselekmény történt, és ez 2 százalékos növekedés 2017-hez képest. 

A nőkkel szembeni támadások aránya 3 százalékkal nőtt 2017-hez képest, míg a gyerekekkel szembeni támadások száma 1 százalékkal emelkedett.

A bejelentett nemi erőszakok száma 8 százalékkal nőtt 2018-ban, míg a gyerekek esetében ez a szám 13 százalékkal emelkedett.

A felnőtt nők esetében 6 százalékos emelkedést, míg a felnőtt férfiak körében 7 százalékos csökkenést regisztráltak. Csökkent ugyanakkor a lopások és a betörések száma.

Megugró támadások

A migrációs válság kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a kézigránátos támadások száma a svéd nagyvárosokban. A szakértők szerint összefüggés van a Közel-Keletről érkezett migránsok és a támadások között. Nyugat-Európában a migrációs válság kezdete óta radikálisan megnőttek a bevándorlók által elkövetett bűncselekmények, sőt, a terrortámadások száma is megugrott. Mint arról korábban beszámolt az Origo, brutálisan megvertek egy svéd nőt Dél-Svédországban azért, hogy hat kiskutyakölyköt lopjanak el tőle. Az idegen nyelven beszélő támadók a nő nyakát is majdnem kitörték.

 

Forrás: Origo | Borítóképünk illusztráció. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)