Belföld Hírek

Gyengeségből fakad a teljes ellenzéki összefogás kívánalma

A baloldali ellenzék továbbra is az összefogásban látja a megoldást, és most már akár a Jobbikkal is összefognának. Az összefogás lehetősége már az április választások előtt is felmerült a baloldalon. Szakértők szerint azonban az elmúlt hetek és hónapok eseményei után, a feszültségkeltő és zavaró viselkedésükkel nem tudnak mást megszólítani, csak saját „kemény magjukat” – írja a hirado.hu.

Az utóbbi hetek, hónapok eseményei alapján elmondható, hogy az antiszemitizmus az ellenzéki politikai harc egyik része lett, amely funkcionális értelemben kerül szóba – jelentette ki Galló Béla politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Szerinte az antiszemitizmus egy negatív dolog,

de tettlegességig még nem fajultak az események,

bár a roma nemzetiségűeket érték már markánsabb akciók.

Elmondta, az ellenzék gyengeségéből fakadt az a politikai kívánalom, hogy minden ellenzéki pártnak össze kellene fognia, beleértve a Jobbikot is. Megjegyezte, az összefogási kísérlet még jóval az áprilisi választások előtt felmerült. Az ellenzék ebben a kérdésben aszerint ítéli meg a szereplőket, hogy ki a hasznos az adott politikai konstellációban. Hozzátette, kérdéses, hogy az összefogásnak lesz-e valamilyen hatása vagy értelme a jövőben.

Szellemi frontot kell képezni a magyar értelmiségnek

Olyan értelmiségekre van szükség, akik kívül állnak a politikai pártérdekeken, de sajnos a baloldalon egyre kevesebb ilyen személyiséggel lehet találkozni – erről már Simon János politológus beszélt a rádió műsorában. Elmondta, a magyar értelmiségnek ma egy „szellemi frontot” kell képeznie, mind az antiszemitizmussal, mind pedig a cigányellenességgel szemben.

A politológus közölte, most a Jobbik került az érdekszféra területére, és úgy véli, sok mindent újra írt a történelem. Felidézte Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő ügyét is, aki mai napig nem mondott le tisztségéről.

Továbbá beszélt a Magyarország ellen készített Sargentini-jelentésről is, amely szerint a Fidesz az a párt, amely „kokettál” antiszemita és cigányellenes vonulatokkal. Hangsúlyozta, később azonban mégis kiderült, hogy nem a Fidesz, hanem a baloldali erők folytatnak ilyen tevékenységet.

Megosztott a Jobbik tábora

A Jobbik tábora is egyre jobban zsugorodik és egyre jobban megosztott – fogalmazott Galló Béla, hozzátéve, hogy

a balliberális oldal most a Jobbikkal fogna össze.

Kérdéses, hogy egy úgynevezett „árnyékkormányban” Sneider Tamásnak milyen szerepet szánnak majd.

Galló Béla szerint ezekkel az anarchista, feszültségkeltő, parlamenti és közintézményi munkát megzavaró viselkedéssel csak a saját „kemény magjukat” tudják megszólítani. Úgy véli, ezeknek az embereknek teljesen mindegy az is, hogy ki kivel áll össze. Hozzátette, azt természetesen mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy saját politikai emócióit hogyan éli ki, de szerinte a baloldalon a gyűlölet-centrikusság mutatkozik meg.

Elégedetlen politikusokról van szó

Simon János kizárta azokat a kételyeket, mely szerint a társadalom elégedetlen lenne. Közölte,

Magyarország jó úton halad,

pozitívak a gazdasági mutatók, amelyeket még baloldali közgazdászok is alátámasztanak. Szerinte itt egyszerűen csak elégedetlen politikusokról van szó, akik az elmúlt hetek cselekedeteivel elveszítették képviselői méltóságukat, és kicsúszott alóluk a talaj.

 

Forrás: hirado.hu | Borítókép: A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)