Térség Top

Február 15-én adják át a forgalomnak a nagylaki elkerülőt

173 millió forintból gazdálkodik ebben az esztendőben a nagylaki képviselő-testület. A mai ülésükön a hóeltakarításról, a sebességkorlátozásról és arról is határoztak, hogy újra megpályáztatják a kendergyár területén lévő, de önkormányzati tulajdonban álló 109 és 34 négyzetéteres lakást. Az első két pályázatra ugyanis senki sem jelentkezett.

Február 15-én adják át a forgalomnak a nagylaki elkerülő utat, mely a helybéliek reményei szerint tehermentesíti az autópálya és a határátkelő közt közlekedő járművektől a falut – derült ki Locskai Zoltán polgármester szavaiból, a mai testületi ülésen. Trembeczky Károly alpolgármester jelezte, hogy a Magyar Közút, a Nagylak helységnévtábla alól korábban leszerelte a 40-es sebességkorlátozó táblát, mert azt az erre közlekedők nem tartották be majd több helyen is kirakták. A közlekedőket korábban radar és útburkolati jel is figyelmeztette. Ez utóbbit az alpolgármester szerint újra kell festeni. A táblákat később visszatették a települést jelző táblák alá.

A polgármester erre azzal reagált, hogy felkérik a Magyar Közutat, hogy erősítse meg a fent jelzett felfestést . Közölte, legutóbbi információi szerint az elkerülők február 15-én adják át a forgalomnak. Ezt követőn pedig a határ felé vezető helyi utat felújítva szeretnék visszakapni.
Trembeczky Károly azt javasolta, hogy az elkerülő út vasúti átjáró és az autópálya felhajtó közti szakaszára tegyenek ki megállni tilos táblát, mert – mondta – most nagy mellette a különböző okok miatt meg-megálló autókból kihajigált szemét. Hangsúlyozta, örömmel tapasztalta, hogy a faluban száguldozókat a rendőrök megállítják és megbüntetik.

Kojnok István képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakott terület táblához a 40-es sebességkorlátozás azért van kirakva, hogy az egész falura vonatkozzék. Az alpolgármester erre azzal reagált, hogy örömmel tapasztalta: a rendőrök gyakran állítanak meg a rendőrök autósokat gyorshajtás miatt és büntetnek is. A képviselők végül elfogadták a polgármesteri beszámolót, hogy az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségei című napirendi pontot. A pénzügyi csoportvezető felhívta a képviselő figyelmét, hogy ennek az elfogadása törvényi kötelezettség, de a nagylaki önkormányzat nem bocsátott ki kötvényt és adóssága sincs.  A képviselők megszavazták a 2019-es önkormányzati költségvetés, mely fő összege kiadás/bevételi oldalon is 173 millió forint.
Locskai Zoltán polgármester közölte, hogy ezentúl negyedévente kimutatást kapnak a képviselők a teljesítésekről. Azt is elmondta, némileg részletezve, miből is áll a költségvetés, hogy 8-9 autótulajdonos is kapott fizetési meghagyást a be nem fizetett gépjárműadója miatt. – Ha 15 napon belül nem vitatja, jogerőre emelkedik, s megy a végrehajtónak – tette hozzá a polgármester.
Kiderült, márciusban folytatódik a Start munkaprogram, mégpedig 15 fős kerettel. Tavaly az önkormányzat 16 közmunkást tudott volna alkalmazni de csak 8-at tudott. Ennyien nem találtak maguknak máshol munkát. 38,5 millió forint lesz a községházi beruházás TOP-os támogatása.

Az alpolgármester azt javasolta hogy 1,2 milliót jelöljenek meg a közutak karbantartására. S azt is, hogy az idén 2-3, majd jövőre is ugyanannyi fekvőrendőrt építsenek ki. Javaslatát azonban vissza is vonta, amikor képviselőtársától megtudta, hogy ezt az érintett utcán élők ellenzik.

A testület az alpolgármester ellenszavazatával jóváhagyta a román nemzetiségi önkormányzattal való együttműködést, módosították a helyi közterület használatáról és annak díjáról szóló helyi rendeletet.
Döntöttek arról is, hogy a két, az önkormányzat tulajdonában lévő kendergyári lakás értékesítésére harmadjára is pályázatot írnak ki. Az előző pályázatokra ugyanis senki sem jelentkezett. Az egyik lakás 109, a másik 34 négyzetméteres,s akár össze is nyithatók. A pályázatot az eddiginél szélesebb körben is terjesztik, így a Facebookon is megosztják majd.

Az alpolgármester szerint érvényesíteni kellene a hótakarítással kapcsolatos helyi rendeletet: azaz aki nem takarítja el az ingatlanja elől a havat, annak küldjék ki a büntetési csekket. Szerinte aki nem él a faluban, de háza van, az vagy takarítsa el a havat, vagy fogadjon fel valakit erre a munkára. A testület némi vita után abban maradt, hogy azonnali büntetés helyett első körben hírlevélben tájékoztatják a helybélieket!