Kiemelt hírek Makó Publicisztika

Mire számíthat Toroczkai pártja Makón?

Minden jel arra utal, hogy komoly bázist építene a Mi Hazánk Mozgalom a térségben, egy jó kampánnyal pedig simán lenyúlható a Jobbiktól legalább egy önkormányzati képviselői hely. Márki-Zay Péter jajveszékelése nagyon árulkodó arra nézve, mennyire tartanak Toroczkaitól.

Tavaly év vége felé Dorogi György, a Mi Hazánk Mozgalom megyei elnöke minden előzetes hírverés nélkül Makóra látogatott, ahol a párt lehetséges tagjaival találkozott. Valahol itt kezdődött el azoknak a jeleknek a sokasodása, amelyek arra utalnak, hogy Toroczkai Lászlóék Makón sem szeretnék szó nélkül hagyni a Jobbik balliberális ellenzékhez közeledését.

A párt nemrég politikai cirkusz nélküli útlezárást szervezett, amelyen megjelent az elnök is, annak ellenére, hogy ha csak a sajtóban akart volna szerepelni, akkor bőven elég lett volna Szegeden kiállnia. A kormány kritizálására oly nagy hangsúlyt fektető Makói Csípős természetesen erre nem volt kíváncsi, ami végülis érthető, ők mostanában már csak Mucsi Tamás és Márki-Zay Péter csettintésére ugranak. Ja, meg néha az éppen aktuális Sneider Tamás botrányok között lavírozva próbálják felszínen tartani a Jobbik elnökét. Mindeközben a Mi hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra a Magyar Időknek adott interjújában nyomatékosítja, hogy bizony pártjuk Csongrád megyében az egyik legsikeresebb.

Márki-Zay Péter, érezve, hogy ég a ház, folyamatosan jajveszékel, kiadta a jelszót: rasszisták, fújj. Ezt kicsit gyengíti ugyan, hogy a sajtó hónapok óta a Jobbik antiszemita botrányaitól híres, de ott jótékonyan félrenéznek, a szebb napokat látott pártot már Gyurcsány Ferenc ölelése védi. Bár ez könnyen lehet, hogy halálos lesz számukra, de most egyelőre előre menekülés van (ennél sokkal kisebb a tábor már úgysem lehet).

De a Toroczkai-Volner-Dúró hármas bizony kemény dió lesz, főleg, hogy ha visszaemlékszünk az országgyűlési választások előtt előbbi kettő a térségi kampányban is részt vett (Toroczkai többször is tartott fórumot). Itt, helyben ők ismert emberek, ha azt mondják, hogy a Jobbiknál nagyobb árulást senki nem követett el Magyarországon a rendszerváltás óta, akkor azt bizony sok szimpatizáns el fogja hinni (főleg, hogy korábbi pártjuk ezt napi szinten bizonyítja is).

Zeitler Ádám, az újonnan kinevezett választókerületi elnök, önkormányzati képviselő lassan sarokba szorul, bevallottan a „néppártosodás” híve, emellett azonban Sneider Tamás korábbi gyakornokaként annak feltétlen támogatója is. Nem könnyű ebből jól kijönni.

Egy jó kampánnyal – főleg a térségben -, Toroczkai jól érzi, hogy ki lehet golyózni az önkormányzatokból a Jobbikot. Ehhez igazából mindössze két dolog kell: lendületet venni az Európai Parlamenti választásokon, és minél több alapszervezetet alapítani, amelyek jelölteket állíthatnak.

Ez utóbbi információink szerint már Makón is a finiséhez közeledik, beérkeztek a párthoz a jelentkezések, ezek feldolgozása folyamatban van. Ha jól állják majd a balliberális össztüzet, könnyen lehet, hogy Zeitler Ádám helyett év végére a Mi Hazánk Mozgalom egy tagja mosolyog bele a kamerába a testületi ülések élő közvetítésében.