Kiemelt hírek Térség Top

Szórakoztatónak bizonyult az apátfalvi hagyományőrző nap

A fellépők és a közönség is remekül érezte magát a ma délutáni, a faluházban rendezett V. Hagyományőrző Csoportok Találkozóján. Volt citerazene, néptánc, disznóvágásos és kocsmai jelenet is. Persze stílszerűen bordallal.

Még Oláh Kálmán, a testvértelepülés polgármestere is a nézőtéren izgult és derült a produkciók láttán. Volt min, hiszen az egymást követő fellépők hol vidám, hol mulatságos műsorral kápráztatták el a közönséget, mely azokban komolyan kezdte, hiszen egy perces néma felállással emlékezett a tavaly elhunyt hagyományőrzőre, Tóth Jánosra.

– Azt gondolom, 2015-ben jól döntöttünk, hogy a Magyra Kultúra Napját a hagyományok megőrzésével ünnepeljük – mondta ünnepi köszöntőjében Szekeres Ferenc polgármester, aki megköszönte a fellépőknek, hogy elfogadták Apátfalva meghívását, hogy műsorukkal színesítsék a programot. – Szerencsések azok a települések, ahol léteznek olyan csoportok, együttese, melyek kulturális örökségünk, szellemi emlékeink megőrzik. Apátfalva ezen települések közé tartozik. Büszkék lehetünk a Kardos István Gyermek és Felnőtt Néptánccsoportunkra, a Kerekes Márton Népdalkörre és Citerazenekarunkra, a gyermek citeracsoportunkra valamint az Apátfalvi Hagyományőrző Csoportra és a Borbély András Band fúvószenekarunkra – mondta a polgármester, aki megköszönte a művészeti csoportok vezetői munkáját. – Amikor a múltunkat ápoljuk, akkor a jelenünk és a jövőnk érdekében dolgozunk – hangsúlyozta.

Már az első fellépő, az egy éve alakult apátfalvi Kardos István Felnőtt Néptánccsoport, mely tagjai Apátfalva a Dél-Alföldön című műsorukkal gyorsan megalapozták a találkozó remek hangulatát (szólóénekesük Tóth Péter volt).

Ezt fokozta a csanádapácai Dohánylevél Hagyományőrző és Hagyományteremtő Egyesület, mely egy szerelmi történetet állított színpadra: szegény parasztfiú elvehet-e szerelemből egy szegény parasztlányt, Móricz Zsigmond: Pillangó című regénye alapján – Kisangyalom elvetted az eszemet! címmel.

A 2001-ben alakult, idehaza és külföldön is ismert Búzavirág Népdalkör és Citerazenekar tréfás dallamokkal nevettette meg a nagyérdeműt, mely ‘pátfalvi dallamokkal el is ringatta azt. Ezt a remek hangulatot még fokozni is tudta a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar, az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport apátfalvi dalokkal és bordalokkal szórakoztatta a szép számú közönséget.

Részlet a műsorukból:

Igazi különlegességre egy tanyasi disznótorra hívta új vidám jelenetével a nézőket (persze csak szemlélőként) a számos ezüst-, s arany minősítést szerzett makói MENYUKE. A disznótoroson nem csak beszéltek, ettek és ittak az őszülő tinik és suhancok, azaz a szereplők, de feltűnt egy cigány asszony és egy eladó kecske is. Melyről aztán kiderült, hogy csak két asszonyt rejtenek a lepedők.

A Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport nem viccelt, hanem fergeteges székely forgatós tánccal verte fel az esetleges szendergőket, hatalmas tapsot aratva. A 2008-ban alakult , tavaly arany minősítést kapott, saját zenekarral rendelkező Apátfalvi Hagyományőrző Csoport pedig alaposan megmutatta, hogy Ács Kalári egykori, mára legendás emlékűvé vált kocsmája ma is létezik – ha csak a színpadon is.

navigate_before
navigate_next