Hírek Kiemelt hírek Térség

Első a biztonság: Apátfalva

Szekeres Ferenc elképzelni sem tudja magáról, hogy egyszer kijelentse, nincs szükség a mellettük lévő határszakaszon a honvédség jelenlétére. Apátfalvát csak a Maros választja el Romániától, a polgármester szerint nem szabad tálcán kínálni az embercsempészeknek települést. Szombatonként megjelenő cikksorozatunkban a határmenti települések polgármestereivel, polgárőrökkel, szakemberekkel beszélgetünk a közbiztonságról és az illegális bevándorlásról.

– Sokszor esik szó a települések közbiztonságáról, Apátfalván milyen a helyzet?

– Van rendőrőrs, amelynek kilencfős a létszáma, kiváló kapcsolatot ápolunk velük, ha van valami esemény a településen, azonnal értesítenek. A közbiztonság szerintem nagyon jó, erre csak egy példát említenék, míg a lopások száma 2010-ben 21 volt, addig 2017-ben már csak 6. Ebből is látszik, hogy sokat javult a helyzet. 24 térfigyelő kamera van a településen, de többre lenne szükség, ezért figyeljük a pályázatokat, amivel esély nyílik a bővítésre, hiszen ez komoly visszatartó erő. Polgárőr egyesület is 45 fővel működik Apátfalván, már 21 éve. Folyamatosan jelen vannak a településen, minden éjjel járőröznek, ezért azt gondolom, Apátfalván biztonságban érezhetik magukat az emberek.

– A településhez nagyon közel van a román határ, van példa az illegális határátkelésre?

– A honvédség folyamatosan járőrözik a Maros folyón, hiszen nálunk ez látja el a természetes határvonal szerepét. Az embercsempészek számára ennek nagy visszatartó szerepe van, mert nyilvánvalóan azokat a határszakaszokat keresik, amelyek kevésbé vannak őrizve. Tavaly júniusban azért nálunk is fogtak el négy illegális bevándorlót, ráadásul a település belterületén.

– Ehhez mit szóltak akkor a lakosok? Gondolom gyorsan körbe ért a hír a településen.

– Meglepődtek, ám ekkor is bebizonyosodott számukra, hogy ha nem lenne rendőri, honvédségi, polgárőri jelenlét, akkor bármikor felbukkanhatnának. De a polgárőrség nagy létszáma is arra utal, hogy fontosnak tartják a biztonság kérdését, hiszen ingyen, a szabadidejüket feláldozva látják el ezt a feladatot.

– A bevándorlásról szóló népszavazáson önöknél a lakosok 55 százaléka részt vett, és majdnem 99 százalék elutasította. Mit gondol, mi volt ennek az oka?

– A határ melletti településeken élők érzik, hogy bármi történhet. A szerb határvonal után az embercsempészek útvonala áttolódott a román határra, ettől tartanak a lakosok. Az, hogy nem próbálkoznak, annak köszönhető, hogy jelen van a honvédség. Mindenki látja, hogy az illegális bevándorlás létezik, nem lehet elbagatellizálni. Aki azt mondja, hogy nincs szükség kiemelt jelenlétre, az nem tartja tiszteletben az Apátfalviak biztonságát. De egyébként bármelyik országot nézzük, ahol jelen van az illegális bevándorlás, sajnos minden ember olyan, hogy ameddig a saját bőrükön nem érzik az emberek, addig ezt nem akarják tudomásul venni. Ha nem találkoztak vele, akkor azt mondják, ez nincs. Ha viszont megjelennek, akkor a lakosság észbe kap, hogy egy nagyon komoly probléma. Ettől függetlenül nem szeretném, ha bárki is megtapasztalná.

– El tudja képzelni, hogy az illegális bevándorlással kapcsolatosan megváltozzon a véleménye?

– Ha én egyik napról a másikra azt mondanám, hogy nem kell a védelem, akkor potenciális célponttá tenném a mellettünk lévő határszakaszt. Megindulna az embercsempészet, a lakosokat veszélybe sodorná. Elképzelni sem tudom, hogy ilyen megfordulna a fejemben, mert az ő biztonságuk a legfontosabb. Nem lehet félrebeszélni, főleg egy olyan településen, mint Apátfalva.