Kiemelt hírek Térség

Szennyvíztisztítás lesz Pitvaroson, de rákötési költség és szennyvízdíj nélkül

155 millió forintot nyert Pitvaros egyedi szennyvíztisztító rendszer pályázata, az önkormányzati intézmények többsége és több mint 100 magánház szennyvizét a keletkezés helyén kezelik. A helyi önkormányzat 15 százalékos önerőt vállalt. Így nem kell majd a szippantó autóra várni, és se csatorna-, se talajterhelési díjat nem kell fizetni.

– Még decemberben kaptuk a tájékoztatást, hogy megnyertük a nagyon-nagyon sok éve várt egyedi szennyvíztisztító rendszer pályázatot. Ebben benne van a település közintézményeinek többsége, illetve valamivel több, mint száz családi ház szennyvíztisztítása valósulhat meg – mondta Radó Tibor. Pitvaros polgármestere hozzátette: ezt azt jelenti, hogy nem épül szennyvízcsatorna-hálózat, se tisztítómű, hanem a fogyasztók házánál, épületénél meglévő derítők helyett telepítenek egy teljesen egyedi szennyvíztisztítót, mely baktériumok segítségével bontja lesz a szennyeződéseket, s az így megtisztult vizet pedig a talajba szivárogtatja el.

– Ingatlanonként egy-egy tisztítóberendezés épül, a fogyasztási helytől 5 méterre, azaz a fürdőszobák kivezető csövétől nem messze, közel a falhoz egy tartályt telepítenek, s ebből ágazik majd el az elszivárogtató csőhálózat, körülbelül másfél méter mélyen – árnyalta a részleteket a polgármester. – Így valósul meg az aerob, és az anaerob bomlási folyamat – tette hozzá.

Radó Tibor polgármester elmondta, többször is pályáznak majd ugyanerre a célra, hogy az egész faluban élvezhessék a csatornázás nélküli szennyvíztisztítás előnyeit

A munkálatokat nem utcák szerint végzik, hanem a helybéliek már korábban adhattak be igényt erre.

– Többször is pályázunk majd ennek a megvalósítására, hiszen a pályázat maximális támogatási összege 155 millió forint. Azért pályázunk többször, hogy minden helyi ingatlanban ez a rendszer működjék majd. Úgy érzem, ha az emberek már látják, hgy üzemel ilyen a településen, s nem csak a közintézményekben, akkor egyre többen fogják majd ezt a lehetőséget kérni. Egyelőre azok a magáningatlanok vannak benne a pályázatban, akiket meggyőzött a technológiai leírás és úgy gondolják, hogy nekik erre szükségük van – mondta Radó Tibor.

Két ilyen szennyvíztisztító berendezés már működik a faluban, hiszen az üzemi konyha és az óvoda felújítási pályázatának része volt ez is.

A tisztítómű összes működtetési költségét telepítése után az jelenti, hogy havonta egyszer egy biológiai lebomló egységet kell a vécében lehúzni. Ez egy kapszulányi száraz por, mely különböző mikrobák elegyéből áll, ezek bontják le a vízben lévő szennyeződéseket. Ez havi 5-600 forintos költséget jelent. Mindez leghamarabb 2020-21-ben épülhet meg, addig alá kell írni a támogatási szerződést, majd jön a közbeszerzés előkészítése és kiírása, utána a győztessel a kivitelezési szerződés aláírása.