Továbbra is támogatja a Jobbikot a balliberális oldal, annak ellenére, hogy a párt elnökéről és több politikusáról is egyre több kínos történetet hallani – írja a Magyar Hírlap. Vona Gábor szerint a Fidesz akar éket verni a Jobbik és az ellenzék többi része közé, Kiszelly Zoltán politológus szerint azonban Jobbikos belháborúról van szó.

Újabb botrányos ügy került elő a Jobbik elnökének múltjából. A Ripost írta meg, hogy Sneider Tamás, aki a kilencvenes években az egri szkinhedek vezetője volt, társaival együtt megtámadott egy mozgássérült cigány származású embert, akit kézzel, botokkal és kábeldarabokkal ütlegeltek és rugdostak. Sneider elsőrendű vádlottként mindössze nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert beismerő vallomást tett. A politikus úgy reagált, beperli a cikk szerzőjét és leközlőit. Hozzátette, „közismert tény, hogy tizenkilenc évesen, nyolc napon belül gyógyuló ajakrepedést okoztam egy börtönviselt maffiózónak, aki történetesen cigány származású volt”.

Amint arról beszámoltunk, egy 2015-ben megjelent hangfelvételen Sneider arról beszél, az, hogy egy ismerőse muzulmán lett, „sokkal jobb, mintha zsidó hitre tért volna át”, korábban pedig a Hír Tv közölt egy Sneider esküvőjén készült videót, amelyen felesége többször is náci karlendítéshez hasonló mozdulattal pózol. Sneider az üggyel kapcsolatban az ATV-nek azt mondta: „csak bohóckodás volt egy privát rendezvényen, nem politikai véleménynyilvánítás”. A videót még Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke is vállalhatatlannak minősítette, szerinte nyilvánosan kellene elnézést kérnie Sneidernek. Vona a Hvg.hu-nak azt mondta, „a Fidesz az ilyen felvételekkel is próbál éket verni a baloldali ellenzéki pártok és a Jobbik együttműködése közé”.

A botrányok dacára a Jobbik pártját fogják az ellenzékiek. A liberális Bősz Anett, a párbeszédes Karácsony Gergely, a szocialista Horváth Csaba és Róna Péter, az ismert baloldali közgazdász is potenciális politikai partnerként beszélt róluk, de a többi párt is megengedő velük szemben.

A balliberális pártok két okból fogják be az orrukat, és nemhogy nem határolódnak el, de Sneiderék botrányai ellenére támogatják az általa vezette Jobbikot – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán. A politológus szerint egyrészt jelenleg szükségük van az ellenzék még mindig legerősebb pártjára az ellenzéki együttműködéshez, másrészt egy ilyen gyenge pártelnök hatalomban tartása is érdekük, hisz Sneider vezetése alatt rekordmértékben, közel húsz százalékról a felére esett vissza a Jobbik népszerűsége, és így elszívhatják a pártból kiábrándult protestszavazókat. A Sneiderről napvilágra került felvételek Kiszelly szerint egyértelműen a Jobbikon belül zajló hatalmi harc részei, biztos benne, hogy belülről szivárogtattak. 

A Mi Hazánk Mozgalomnak nem érdeke egy ilyen „szürke” pártelnök eltávolítása, Sneider belső ellenfeleinek viszont igen, hiszen a pártvezetőnek nagy befolyása van a Jobbik éves szinten 2,7 milliárd forint támogatásának elosztására – jegyezte meg Kiszelly Zoltán.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest