Belföld Hírek Kiemelt hírek

Túlórakeret: erre kaptak felhatalmazást a munkáltatók

Számtalan félinformáció és szándékos félremagyarázás terjedt el a túlóratörvény elfogadása kapcsán, szakértők azonban mostanra gyakorlatilag az összeset cáfolták. Nem mintha ez számítana az ellenzéki politikusoknak, de a valóság megint szembe megy az állításaikkal.

2018 december 31-ig a Munka Törvénykönyve alapján évente 250 óra túlórát lehetett elrendelni, a 250 órás kerettől azonban 2018 december 31-e előtt is el lehetett térni – mondta a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója az InfoRádió kérdésére.

Kissné Horváth Marianna megjegyezte, hogy kollektív szerződésben 300 órára emelhették fel a korlátot, 2019 január elsejétől pedig kollektív szerződéssel illetve anélkül is elrendelhető a 400 órás rendkívüli munkavégzés, ehhez azonban szükségesek bizonyos feltételek.

Hangsúlyozta: csak akkor lehet túlóra végzésére kötelezni a munkavállalót, ha erről írásos megállapodás jön létre.

Kissné Horváth Marianna azt is elmondta, hogy miként történik a túlóra kifizetése. Ha egyenlőtlen a munkaidő beosztása, akkor a ledolgozandó munkaidő mértékét – kollektív szerződés hiányában – négy vagy hat hónapos munkaidő keretben állapíthatja meg a munkáltató. A rendkívüli munka díjazását a pedig a munkaidő keret végén kell elszámolni.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak az említetteken kívül az egyenlőtlen munkaidő beosztásban dolgozók túlóráztatásra. Hat nap után egy pihenőnap kiadása kötelező. Arra is figyelni kell a munkáltatóknak, hogy heti 48 óránál többet nem dolgozhat egy munkaválló sem.

A Saldo gazdasági tanácsadója azt mondta, hogy az általános munkarendtől eltérő munkaidőkeretben való foglalkoztatás és az egyenlőtlen munkaidőbeosztás egyes iparágak termelés technológiájából illetve egyes szolgáltatások formájából fakadó követelmény, így alkalmazása a többi európai országban is megszokott a szakértő szerint.

A túlóratörvény elfogadása után a Makó Híradó is készített interjút a Vál-ker Kft. vezetőjével. Akkor Tóth István is hangsúlyozta portálunknak, a törvényt a bírálása előtt értelmezni kellene, A cégvezető emellett azt is kiemelte, egyáltalán nem áll érdekében a vállalkozásoknak, hogy indokolatlanul és folyamatosan túlmunkára kötelezzék, mert az egyrészről számukra is jelentős költség, másrészről pedig az állandó túlóra a kutatások szerint is a munkavállalói hatékonyság rovására megy.