Kiemelt hírek Makó

A DK-s képviselő szerint pénzkidobás a hagymatermelők önkormányzati támogatása

Török Miklós portálunk egy anyagához szólt hozzá. De vajon miért rossz, ha a hagyma városa ilyen eszközzel próbálja segíteni a helyi termelőket? Körvonalazódik a párt önkormányzati választási programja?

Czirbus Gábor alpolgármester szerint elképzelhetetlen Makó hagyma nélkül, ezért a város igyekszik a helyi fajtát minden eszközzel támogatni. Erről, és a hagymatermelőknek adott önkormányzati támogatásról is beszéltek Kádár József önkormányzati képviselővel a Rádió7 műsorában. Török Miklós, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője ehhez a cikkünkhöz szólt hozzá Facebookon, véleménye szerint:

A hungarikumnak számító makói vöröshagyma előállítását ez a támogatás nem szolgálja. Ebből a szempontból feleslegesen elherdált közpénz.

A városvezetés ugyanis 2017 óta minden évben támogatásban részesít néhány termelőt, Farkas Éva Erzsébet épp a napokban írta alá újabb hat helyi gazdálkodóval a szerződéseket. Ez számukra 1,5-1,5 millió forintot jelent, amelyről az érintettek elmondták, hogy igenis nagy segítség számukra. Többen például gépvásárlásra fogják fordítani, ami növeli a versenyképességüket.

A rádióműsorban egyébként Kádár József is elmondta, természetesen tisztában vannak vele, ennél sokkal több pénzt kellene ráfordítani a makói hagymára, hogy visszanyerje régi termésmennyiségét, de ez alapvetően nem az önkormányzat feladata.

A támogatás, amit a városvezetés nyújt, tehát egy nem túl nagy, mégis fontos gesztus, amivel a város ahhoz járul hozzá, hogy ne tűnjön el teljesen az érték, amiről országszerte és Európa szerte híres Makó. Ezzel együtt pedig elismeri a termelők ez irányba tett erőfeszítéseit. A kedvezményezettek ugyanis olyan, jellemzően kistermelők, családi gazdaságok, amelyeknek igenis számít ekkora támogatás is, hiszen nem termelnek akkora területen, hogy a komolyabb pályázatokon elindulhassanak.

Bár ebből a szempontból éppen tehetnének úgy is, mint más makói termelők, és hagyhatnák a fenébe a rengeteg munkával járó helyi fajtát, hozzanak be ők is importot. Nem?